Biometrische methode laat jou binnenkort betalen door het scannen van je handpalm

Vergeet de vingerafdruk- of de irisscanner; een nieuwe biometrische identificatiemethode is in aantocht, namelijk een technologie die de geometrie van de aderen in jou handen kan herkennen. Binnenkort hoef je misschien alleen nog maar de palm van je hand te laten scannen om je boodschappen af te rekenen, handig toch?

Vorige jaar wisten hackers van de Duitse Chaos Computer Club de vingerafdrukscanner van de op dat moment nieuwe iPhone 5S te kraken door middel van een latex afdruk van een vingertop. Een vingerafdruk zou volgens de hackers dan ook een hele slechte manier zijn om je informatie mee te beveiligen.

Wanneer je nog steeds op zoek bent naar een biometrisch alternatief voor ingewikkelde paswoorden of pincodes is er hoop: er verschijnen steeds meer scanners die in staat zijn het patroon van de aderen in je hand te identificeren.

De geometrie van je aderen is net zo uniek als je iris en je vingerafdruk. Het kronkelende netwerk van het vaatstelsel wordt bepaald door vele factoren waaronder willekeurige invloeden in de baarmoeder. Dit resulteert in een chaotische, uniek stelsel waar zelfs bij eeneiige tweelingen een verschil in zit. Bovendien verandert dit vaatstelsel in de loop van je leven niet veel waardoor het de rest van je leven bruikbaar is als identificatiemethode.

fig_06Hoewel dit allemaal nieuw en innovatief klinkt zijn er al verschillende partijen met deze methode aan de slag gegaan. Zo heeft Fujitsu al een zelfstandige ‘handpalmscanner’ ontwikkeld en er bovendien eentje geïntegreerd in zijn laptops. Onlangs werd gemeld dat het bedrijf de methode binnenkort ook zal gaan gebruiken voor het ontgrendelen van mobiele telefoons.

Hoewel de herkenningstechniek kan worden gebruikt voor het ontgrendelen van vrijwel ieder apparaat zal de handpalmscanner hoogstwaarschijnlijk allereerst bekendheid gaan krijgen als betaalmethode. Het Amerikaanse bedrijf Biyo zal de eerste zijn die de techniek hiervoor in gaat zetten.

Hoe betrouwbaar deze methode is vergeleken bijvoorbeeld een vingerafdrukscanner, is niet duidelijk. Wel lijkt het me moeilijker om een dergelijk systeem te hacken; een simpele latexafdruk zal in ieder geval dit keer niet genoeg zijn voor de Chaos Computer Club.