Fabrikanten doen nog één poging om de smartwatch groot te maken

Het gaat niet goed met de smartwatchmarkt. De Apple Watch ging volgens schattingen afgelopen kwartaal slechts 1,6 miljoen keer over de toonbank, maar had daarmee alsnog de helft van de markt in handen. Er lijken dus maar amper mensen zo’n slim horloge te kopen. Is het horloge daarmee ten dode opgeschreven? Wie weet. Maar fabrikanten doen dit jaar gezamenlijk nog één grote poging om deze nieuwe wearablemarkt van de grond te krijgen, als we de laatste geruchten mogen geloven. We zetten hun initiatieven op een rij.

Het zijn vooral de makers van eerdere smartwatches die nog een poging lijken te doen. Logisch ook: deze bedrijven hebben er al onderzoeksgeld in geïnvesteerd en hebben ook alles in huis om de slimme horloges te produceren. Interessant genoeg staan bijna alle smartwatchopvolgers gepland voor ongeveer dezelfde periode.

Apple Watch 2

De koning van de smartwatchmarkt krijgt vermoedelijk een opvolger. We horen al langere tijd dat Apple werkt aan een nieuw model, dat vooral aan de binnenkant verbeterd zal worden. Zo zou het horloge worden voorzien van een barometer en een GPS-ontvanger, zodat hij ook beter zelfstandig gebruikt kan worden. Heel misschien wordt dit nieuwe horloge ook dunner dan het voorgaande model – waarmee Apple de veelgehoorde kritiek over het lompe design tegemoet zou komen.

De Apple Watch 2 komt waarschijnlijk nog dit najaar op de markt. Op 7 september staat er volgens bronnen een groot Apple-evenement op de planning, waar in elk geval de iPhone 7 zal worden getoond.

Apple Watch

Samsung Gear S3

De aankondiging opvolger van de Gear S2 staat volgens bronnen nog deze maand gepland. De Gear S3 moet qua ontwerp gelijk blijven aan de ronde S2, waardoor hij ook een draairing rond het scherm zou krijgen. En verder? Dat blijft nog eventjes een mysterie. Gezien de vermeende aankondiging van de smartwatch in augustus, vermoeden we hoe dan ook dat Samsung het nieuwe horloge tijdens technologiebeurs IFA zal gaan bespreken. Daar staat een Samsung-evenement geplaatst op 31 augustus om 18:00 uur.

gears2

Lenovo Moto 360 Watch

De Lenovo Moto 360 smartwatch werd in september 2015 aangekondigd, dus het lijkt voor de hand liggend dat de 2016-editie ook binnenkort zal worden onthuld. Details daarover ontbreken nog. We weten enkel dat Lenovo onderstaande promovideo als tease voor IFA heeft gemaakt, en daarin krijgen we een (oude) 360 Watch te zien. Dat zouden ze waarschijnlijk niet doen als er geen horlogeplannen waren.

Asus ZenWatch 3

De Samsung Gear S3 en Moto 360 zijn allebei rond – en kennelijk is Asus daar flink door geïnspireerd. Op eerder gelekte foto’s is vermoedelijk de ZenWatch 3 te zien, een horloge dat net als zijn concurrentie een rond scherm lijkt te hebben. Een ontwerp dat ook in FCC-documenten van Asus te zien is. Dit horloge lijkt dus het ‘echte’ werk, nu moeten we alleen nog afwachten wanneer hij wordt aangekondigd. Vermoedelijk zal dat ook gebeuren tijdens IFA in Berlijn.

Asus ZenWatch 3

Nieuwe Pebbles

Ze werden eerder dit jaar al onthuld, maar worden pas vanaf september dit jaar uitgeleverd: de Pebble 2 en de Pebble Time 2 smartwatch. Beide zijn nieuwe versies van het bekende e-inkhorloge. De Pebble 2 is het goedkoopst en heeft een zwart-witscherm, maar is ook gewoon waterdicht. Er is een hartslagmeter toegevoegd, plus een microfoon. De Pebble Time 2 heeft op zijn beurt een kleurenscherm.

Tot slot is er nog de Pebble Core – een klein apparaatje voor in je broekzak met een bewegingssensor en muziekspeler inclusief Sporify-integratie. Hier kan je zelfs een simkaart in stoppen om er online diensten aan te koppelen. Het is geen smartwatch, wat al laat zien dat Pebble verder kijkt dan enkel onze polsen.

Pebble