Snapchat bewaart voortaan je oude snaps als Herinneringen

Snapchat

Iedere avond download ik mijn Verhaal op Snapchat, zodat de dingen die ik dag deelde met mijn vrienden niet verloren gaan. Soms vergeet ik het en mis ik een dag. Balen. Ik ben niet alleen blijkt nu, want volgens Snapchat willen veel meer gebruikers oude Snaps bewaren. En dus introduceert de app een nieuwe functie: Herinneringen.

In deze functie blijven foto’s en video’s bewaard en zijn ze makkelijk doorzoekbaar. Net als in Google Photos kun je zoeken naar objecten of locaties. Wil je bijvoorbeeld je strandfoto’s terugvinden, dan zoek je simpelweg op ‘strand’ en krijg je ze te zien.

Het wordt ook mogelijk om oude Snaps te gaan hergebruiken. Je kunt ze opnieuw toevoegen aan je Verhaal om bijvoorbeeld herinneringen op te halen. Ze worden dan wel voorzien van een kader, waardoor meteen duidelijk is dat een oude foto of video is. Ook gaat Snapchat, net als Facebook tegenwoordig doet, Herinneringen van bijvoorbeeld exact een jaar of twee geleden tonen.

Met deze nieuwe functie gaat Snapchat concurreren met de Foto-apps van Apple en Google die standaard op smartphones aanwezig zijn. Veel Snapchat-gebruikers maken hun foto’s en video’s met die app en slaan die nu nog handmatig op, maar dat hoeft dus niet meer. Buiten Snapchat om heb je echter geen toegang tot al je Herinneringen, dus na een tijd heb je een hele database aan foto’s en video’s opgebouwd in Snapchat. Deze zitten niet automatisch ook in de Foto’s-app op je telefoon.

Privacy

Omdat Snapchat voor een groot deel draait om privacy en vooral de controle over privacy, is hier ook bij Herinneringen rekening mee gehouden. Niemand anders kan je Herinneringen zien en er komt zelfs een aparte sectie die met een pincode beveiligd is. Zo kun je Snaps die echt privé zijn los bewaren en kunnen anderen aan wie je Herinneringen laat zien op je telefoon die niet per ongeluk (of expres) bekijken.

En voor de duidelijkheid: mensen kunnen geen Snaps opslaan die ze ontvangen. Alleen hun eigen foto’s en video’s komen terecht in Herinneringen.

Alle Herinneringen worden automatisch gebackupt door Snapchat op hun servers, zodat ze niet verloren kunnen gaan. De nieuwe functie wordt stap voor stap uitgerold en gebruikers krijgen vanzelf een melding zodra de nieuwe functie beschikbaar komt.

In onze podcast Rush Talk hadden we het vorige week uitgebreid over Snapchat: