‘Snapchat werkt aan nieuwe versie Spectacles, mogelijk met augmented reality’

Snapchat Spectacles

Snapchat werkt aan een nieuwe versie van zijn camera-zonnebril. Dat meldt TechCrunch op basis van een anoniem bron. De nieuwe Spectacles zouden een grote verandering zijn ten opzichte van de huidige versie, maar het is onduidelijk op welke manier. De kans is echter groot dat Snapchat augmented reality-functionaliteiten toe gaat voegen aan de zonnebril.

In de app heeft Snapchat natuurlijk ontzettend veel pionierswerk verricht als het gaat om augmented reality met zijn Lenses. Deze maskers die je over je gezicht kunt plaatsen, zijn inmiddels door heel veel partijen overgenomen (ik heb het over jou, Facebook), maar groot gemaakt door Snapchat. Daarnaast heeft Snapchat de mogelijkheden hiervan steeds verder uitgebreid. Zo kun je sinds kort ook objecten in de wereld om je heen plaatsen, dankzij World Lenses. Het zou niet onlogisch zijn als het bedrijf een dergelijke functie toevoegt aan de Spectacles.

Een patent hiervoor heeft Snap al in handen. Het bedrijf vroeg dit in november 2015 aan en Mashable ontdekte vorige maand de publicatie. In het patent wordt ook gesproken over andere augmented reality-hardware zoals een helm.

Camerabedrijf

Het is interessant om te zien hoe hardware voor Snap meer is dan een marketingstunt, zoals de Spectacles nog wel eens werden weggezet rond de lancering vorig jaar. Snap introduceerde zichzelf toen als camerabedrijf, waarbij het de suggestie wekte dat de app Snapchat slechts één van die camera’s is. Er was op dit moment echter maar één andere camera: de zonnebril.

De Spectacles waren in eerste instantie slecht beschikbaar. Je kon ze enkel kopen via snoepautomaten die Snap op random plekken in de VS neerzette. Later volgde ook een popup-store in New York, wat resulteerde in lange rijen. Pas na een paar maanden begon het bedrijf met de online verkoop van de bril.

Sinds deze maand kun je de Spectacles ook in Nederland krijgen. Deze uitbreiding naar Europa bevestigt dat de bril meer is dan een gimmick. De ontwikkeling van een vervolg is dan ook logisch. Naast camerabrillen zou Snap volgens geruchten ook bezig zijn met drones.

Snap Spectacles patent Snap Spectacles patent