Snelladende Google AMP-pagina’s nu ook in Nederland beschikbaar

Google AMP

Het is alweer een tijdje geleden sinds Google zijn Accelerated Mobile Pages introduceerde. Websites die hiervan gebruikmaken kunnen artikelen razendsnel op smartphones laten inhalen, waardoor er tot acht keer minder data wordt verbruikt. In de VS zijn ze daar al een tijdje blij mee, maar nu mogen ook Nederlandse websites hiervan gebruikmaken. Dat ontdekte NU.nl, dat de AMP-optie nu ook benut.

AMP is Googles antwoord op Facebook Instant Articles, die ook sneller en met minder data laden. Hoewel de artikeloptie voordelen heeft voor de lezer, zijn er beperkingen voor sites die er gebruik van maken. Bij AMP mogen bijvoorbeeld geen advertenties worden getoond die voor vertraging zorgen.

Het heeft even geduurd tot de AMP-pagina’s in Nederland werden gebruikt. In februari hoorden we al over een uitrol, maar daarbij lag de nadruk vooral op de Verenigde Staten. Hoewel NRC had deelgenomen aan een vroege proef, maakte de website er toen nog geen gebruik van. Het is nu de vraag of zij inmiddels wel kunnen meedoen.