“We moeten een manier vinden om niet alleen de inhoud van communicatie te beschermen, maar ook het feit dat er communicatie is geweest af te schermen”, stelde Edward Snowden gisteravond tijdens een live interview na de première van de film Snowden. In het interview, georganiseerd door Startpage.com, sprak hij over privacy, data en Donald Trump.
Edward SnowdenDe Amerikaan Edward Snowden werkte bij de CIA en NSA. In juni 2013 lekte hij een grote hoeveelheid geheime documenten over de spionageactiviteiten van de NSA aan journalisten. Momenteel woont hij in op een geheime plek in Rusland, waar hij tijdelijk asiel heeft gekregen.Met zijn opmerking verwees Snowden naar wat er in de toekomst nog moet gebeuren. “Encryptie beschermt nu wat je zegt tijdens een telefoongesprek als deze via het internet gaat. Het beschermt wat er in een chatbericht staat en het beschermt een foto zodat niemand het kan zien. Maar het verbergt niet dat je die foto gestuurd hebt of een telefoontje hebt gepleegd. Deze dingen kunnen op zichzelf al heel gevaarlijk zijn. Metadata van je activiteiten kan vaak verzameld worden, zonder de inmenging van een rechter.” De opmerking past zoals bij de meeste interviews met Snowden goed in de lijn van de rest van de avond. Maar niet alleen had hij het over het belang van privacy en encryptie, hij gaf ook zijn visie over hoe de wereld zou moeten zijn. “Als een individu zou je deze beslissingen niet moeten maken. Privacy is de basis van alle andere rechten, en zouden dus fundamenteel moeten zijn”, zegt hij.
Technologie in plaats van wetgeving
Hij wees uit dat een groot deel van de bevolking niet hoeft te letten op wat ze zeggen, omdat ze al veel macht hebben. “Minderheden, kwetsbare bevolkingsgroepen, mensen die er niet in passen – als je het niet eens bent met de mening van de meerderheid, dan ben jij degene waar privacy voor is bedoeld. Als je zegt: ‘Ik heb niets te verbergen, dus nergens om bang voor te zijn’ , dan is dat hetzelfde als zeggen dat je niet geeft om de vrijheid van meningsuiting omdat je niets te zeggen hebt. Het is een antisociaal argument.” Om die reden vindt Snowden dan ook dat het concept van privacy niet door wetgeving bekrachtigd moet worden, maar via technologie.