SocialRadar: met één blik op je smartphone zien welke vrienden in de buurt zijn

Met de nieuwe applicatie SocialRadar weet je nu met één blik welke vrienden er in de buurt zijn. Dat gebeurt met behulp van een radarfunctie die real-time informatie verstrekt over de vrienden uit je sociale netwerk in je nabije omgeving.

De app is bedacht door Blackboard Inc. oprichter en voormalig CEO Michael Chasen, en zou volgens hem mensen meer bewust maken van hun omgeving, en ze meer gebruik laten maken van hun mogelijkheden.

De applicatie SocialRadar haalt informatie uit Facebook, Twitter, Foursquare, LinkedIn, Instagram, en Google +. Wanneer de radar wordt geactiveerd toont de applicatie een kaartje met gegevens over wie er in de buurt is, hoe je met deze mensen bent verbonden en hun persoonlijke informatie.

De applicatie sorteert deze informatie in verschillende categorieën. Zo kun je de radar instellen op een bepaalde reikwijdte, maar kun je ook specifiek zoeken naar bepaalde personen.

features-userlist

De applicatie heeft natuurlijk enorme consequenties voor je privacy, een gevoelig en actueel onderwerp. SocialRadar stelt echter dat gebruikers hierover volledige controle hebben. Informatie kan publiek worden gedeeld, alleen met vrienden, anoniem of helemaal niet. Bovendien denkt Chasen dat steeds minder mensen zich zorgen maken om hun privacy. “There are some people out there who don’t want anyone tracking their location and don’t want to share personal info, but I believe that is changing.”

Hoewel SocialRadar zeker leuk en nuttig kan zijn – soms hoor je pas achteraf dat een goede vriend in de buurt was, en baal je dat hem net hebt gemist- is de vraag in hoeverre we ons dagelijks leven echt willen laten leiden door dit soort technologie. Zit de charme niet juist vaak in die toevallige ontmoetingen in ons dagelijks leven?

Is er in de toekomst nog wel ruimte voor spontaniteit? En bovenal, willen we wel dat onze omgeving constant op de hoogte is van onze aanwezigheid en onze persoonlijke informatie?