SoftBank neemt met flinke korting een belang van 15 procent in Uber

De Japanse investeerder SoftBank heeft een belang van 15 procent in Uber Technologies genomen, als onderdeel van de investeringsdeal die in november werd gesloten. Dat meldt Recode. SoftBank kocht de aandelen met flinke korting.

SoftBank vond de taxidienst 48 miljard dollar waard. Dat is veel minder dan het bedrag van ruim 68 miljard dollar waar het bedrijf eerder op gewaardeerd werd. SoftBank zou voor zijn belang dan ook een korting van ongeveer 30 procent hebben gekregen.

De bedoeling is dat SoftBank nu 15 procent van de aandelen in handen krijgt, stelt een ingewijde. Mede-investeerders krijgen nog eens 3 procent van het bedrijf in handen.

Veranderingen

Naar verwachting leidt de investering tot een aantal veranderingen bij Uber. Het zou onder meer gaan om een forse uitbreiding van het bestuur. Daarbij moeten er twee leden van SoftBank aan het bestuur toegevoegd. Naar verwachting laat Benchmark verder zijn rechtszaak tegen voormalig CEO Travis Kalanick vallen.

Als onderdeel van de deal krijgt Uber nu 1,25 miljard dollar als nieuwe investering van SoftBank en andere investeerders. Die investering moet in januari rond zijn.