Je kunt voortaan praten tegen de speakers van Sonos dankzij Amazon Alexa

Sonos

Sonos gaat samenwerken met Amazon om zijn speakers te kunnen bedienen via spraak. Amazon biedt in de VS de Amazon Echo aan. Die slimme speaker van Amazon staat erom bekend dat je er tegen kunt praten. Je kunt bijvoorbeeld vragen naar het weer, je lampen aandoen of iets bestellen bij Amazon. Het systeem wordt echter vooral geroemd doordat hij samenwerkt met Spotify. Zo kun je via een spraakopdracht je favoriete playlist of album afspelen. Dat kan vanaf nu ook met Sonos, een streaming muzieksysteem waarvan de speakers een stuk beter klinken dan van de Amazon Echo.

Op een perspresentatie in New York maakte Sonos de samenwerking met Amazon bekend. De spraakassistent zal worden geïntegreerd in het Sonos-systeem. Daardoor kun je je Sonos aansturen via alle apparaten die Alexa ondersteunen, waaronder de verschillende Echo-apparaten. Praten tegen de Sonos zelf kan nog niet, ook al heeft de nieuwste Play:5-speaker wel een ingebouwde microfoon.

Deze dienst is volledig gratis en komt volgend jaar beschikbaar via een software update. In Nederland hebben we helaas nog weinig aan deze samenwerking. Voorlopig spreekt Alexa namelijk enkel Engels. En sowieso zul je dan dus een extra apparaat moeten aanschaffen om je Sonos via spraak te besturen.

Spotify

Sonos heeft nog meer samenwerkingen aangekondigd. Voortaan is het mogelijk om de Sonos-speakers aan te sturen vanuit de Spotify-app, inclusief de mogelijkheden om meerdere kamers aan te sturen. Ook kun je op die manier ook op afstand je Sonos-systeem aansturen.

Tot nu toe kon je het Sonos-systeem alleen vanuit hun eigen app aansturen, maar de Spotify-bediening is daar minder prettig en compleet als in de Spotify-app. Ondersteuning voor diensten als Airplay en Chromecast heeft Sonos ook niet. Voorlopig is de externe aansturing alleen beschikbaar voor Spotify, maar Sonos wil dit ook gaan doen met andere streamingdiensten.

spotify-hero

Begin dit jaar schreef Sonos-CEO John MacFarlene al een blogpost over de veranderingen die hij zag in de manier waarop we thuis muziek luisteren. Hij focuste daarin vooral op betaalde streamingdiensten en op spraakbesturing. Daaruit bleek al op te maken dat Sonos met deze vernieuwingen aan de slag te gaan.

Betere app

Sonos voert tot slot allerlei kleine veranderingen in de app door, waardoor deze makkelijker en vooral sneller te bedienen is. Het afspelen van muziek kost minder kliks, iets waar vaak kritiek op was. Daarnaast is het makkelijker om naar meer muziek van een artiest te zoeken. Deze update komt volgende week woensdag beschikbaar voor alle Sonos-gebruikers.

Nieuwe hardware kondigde Sonos vandaag niet aan. Het lijkt erop dat er dit jaar dus geen nieuwe speakers op de markt komen.