Kan de Sonos Era 100 zijn notoire voorgangers doen vergeten?

De nieuwe generatie speakers van Sonos die je wellicht niet zag aankomen, maar niet meer kwijt wil zodra je ze gehoord hebt. De Sonos Era 100 maakt duidelijk dat het Amerikaanse audiomerk de lat nog hoger heeft gelegd.

Voor mijn gevoel was het nog niet zo lang geleden dat de Sonos line-up werd verrijkt met de Sonos One. De opvolger van de uitermate succesvolle Play:1 kwam echter al weer in het najaar van 2017 op de markt, al volgde natuurlijk nog de One SL in 2019.

In die lifecycle is het ineens heel logisch dat er een nieuwe generatie speakers van Sonos op de markt verschijnt. Naast de Era 100 kondigde Sonos namelijk ook de Era 300 aan, de opvolger van de Sonos Play:3. Daarmee heeft ook de middelste van 3 standalone speakers van Sonos een natuurlijke opvolger, is de Play-serie echt klaar nu en maken we ons op voor het tijdperk van Era.

Foto via Sonos

Bekend gezicht

De Era 100 zal je in eerste instantie niet verrassen. Zowel qua formaat als qua design toont de speaker vergelijkingen met de Sonos One en One SL. En dat is een prima keus, aangezien het niet betekent dat de esthetiek van je kamer direct verandert als je jezelf op een upgrade trakteert.

Ook de Era 100 komt weer in het zwart of in het wit. De grootste verandering aan de buitenkant vinden we aan de bovenkant, waar de tiptoetsen voor het volume zijn vervangen door een slider, een schuifregelaar. Ondanks dat de schuifbediening goed werkt, betrapte ik mezelf er toch op dat ik in de snelheid van even het volume bijstellen toch teruggreep op de klassieke taps op de + of – op de speaker, wat ook nog steeds werkt. Mede daardoor vind ik het toch jammer dat het strakke design aan de bovenkant van de speaker nu is aangepast.

De bediening om de ingebouwde microfoon uit te schakelen is ook verplaatst én aangepast. De touch-toets aan de bovenzijde is nu alleen voor het in- of uitschakelen van spraakassistentie. Het uitschakelen van de microfoon is een fysieke knop geworden en bevindt zich nu naast de USB-C input aan de achterzijde van de Sonos Era 100.

Nieuwe trucjes

“USB-C input, zeg je?” Jazeker, de Era 100 is uitgerust met een USB-C poort aan de achterzijde, waar je met een lijningangs-adapter direct een CD- of platenspeler zou kunnen aansluiten op de speaker.

Het is slechts één van de vele kleine en grote nieuwe innovaties die de Era 100 aan boord heeft. De ervaringen met de Move en Roam komen bijvoorbeeld ook weer terug in het assortiment nieuwe trucjes die de Era 100 onder de motorkap heeft.

Foto via Sonos

Zoals directe koppeling via Bluetooth, waardoor je er ook voor kunt kiezen om je muziek af te spelen zonder gebruik te maken van de Sonos-app. Of een ander device te koppelen met de speaker natuurlijk.

Of de verbeterde microfoons, die er voor zorgen dat het aanroepen van je spraakassistent nog makkelijker gaat. De verbetering ten opzichte van de Sonos One is duidelijk merkbaar, al blijft mijn worsteling met stemassistentie van Amazon dankzij te snel praten nog altijd een behoorlijke drempel. Daar kan Sonos echter niet veel aan doen, natuurlijk.

Een nieuw geluid

Maar de belangrijkste vraag is natuurlijk: hoe klinkt dat nou allemaal? Het korte antwoord: erg goed. Het middellange antwoord: erg goed en een stuk beter dan zijn voorgangers.

Zeker nadat je de Era 100 door de bekende Trueplay-tuning hebt gehaald. Het is een stap die je tijdens de installatie eigenlijk niet mag overslaan en ik hoop dat iedere nieuwe gebruiker er ook even een paar minuten de tijd voor neemt. Het blijft een gemis dat de automatische Trueplay-tuning, die we vinden in de Roam en Move, niet de nieuwe standaard voor Sonos is.

Foto via Sonos

Een groot deel van die verbeterde geluidservaring is te danken aan twee tweeters die aan de bovenkant van de speaker zijn geplaatst. Deze versterkte tweeters staan in een hoek en bootsen daarmee stereo-geluid na. Daarmee krijg je dus een veel voller geluid – zeker in kleinere ruimtes maar zelfs op grotere afstand. De kritische luisteraar zal er wellicht al snel iets van vinden, maar kan opgelucht ademhalen: ook de Era 100 is te paren met een tweede Era 100 om zo een stereopaar te vormen.

Heb je de Era 100 op het oog voor in je keuken, garage of studeerkamer, dan zou je echter zeker eerst eens kunnen kijken hoever je komt met één exemplaar.

Conclusie

De Sonos Era 100 is een fantastisch klinkende speaker met een vertrouwd (maar opgefrist) design. Het verschil met de vorige generatie is duidelijk hoorbaar als je ze naast elkaar afzet en de toevoeging van een directe koppeling van je cd- of platenspeler maakt de Era 100 een stuk veelzijdiger dan de One en One SL.

Of je nu op zoek bent naar een uitbreiding van je bestaande Sonos-setup in de keuken, studeer- of slaapkamer, of je bent je aan het oriënteren op het opzetten van smart speakers in huis: de Era 100 mag zeker niet in je afwegingen ontbreken.

De Sonos Era 100 heeft een adviesprijs van €279 en is te koop via Bol.com, Coolblue en de Sonos website.