Met de Sonos Roam onderstreept het Amerikaanse audiomerk nog maar eens hoe serieus het de markt voor Bluetooth-speakers neemt. Maar is de compacte Roam het wapen waarmee Sonos de tegenstanders echt het vuur aan de schenen kan leggen?
Het heeft lang geduurd. Volgens sommigen misschien wel té lang. Maar er was lang weerstand bij Sonos. Weerstand tegen Bluetooth als draadloze verbinding tussen apparaten. Laat staan kwalitatieve muziek afspelen over die instabiele verbinding.
“Bluetooth was lange tijd simpelweg niet in staat om audio te behandelen zoals wij vinden dat audio moet worden behandeld.”, zo liet Jeff Derderian, hoofd productontwikkeling van Sonos, in 2019 nog optekenen in gesprek met het Parool.
Maar de opmars van draadloze koptelefoons en de groeiende markt voor portable speakers zorgde ervoor dat Bluetooth als protocol relevant bleef. En dus doorontwikkeld werd.
Intussen aanbeland bij versie 5.2 is het protocol verrijkt met allerhande energiebesparende functionaliteiten, is het aanzienlijk stabieler geworden en het bereik flink vergroot. Daarnaast voelt het switchen tussen Bluetooth-apparaten intussen bijna net zo naadloos als tussen wifi-punten en hoeven we niet meer (altijd) na te denken over het ontkoppelen van een headset of speaker voor we hem elders kunnen koppelen.
Strandtas-materiaal
Derderian deed zijn uitspraken rond de introductie van de Sonos Move in ons land. De eerste draadloze speaker van het Amerikaanse merk sloeg weliswaar de brug tussen woonkamer en achtertuin, meer portable dan zover is de Move eigenlijk niet. De speaker is bijna 50% groter dan de Sonos One en met een gewicht van 3 kilogram niet echt ‘strandtas-materiaal’.
Enter de Sonos Roam. De introductie van deze écht compacte speaker was in dat kader bezien een kwestie van tijd. En in tegenstelling tot zijn voorganger is de Roam juist ‘strandtas-materiaal’.
Je zult dan wel een flesje water minder mee moeten nemen. Die vergelijking is accurater dan je denkt, want met een hoogte van ongeveer 16cm en breedte van 6 bij 6 is de Roam van vergelijkbaar formaat. Al zou je de vorm misschien makkelijker laten omschrijven als ‘Toblerone-met-afgeronde-hoeken’. Is dat makkelijker? Ik weet het niet..
Wat zich wel gemakkelijk laat uitleggen is het gewicht: slechts 425 gram. Da’s ongeveer dat flesje water. Of twee smartphones in een stevig hoesjes. Of iets lichter dan een iPad zonder hoesje. Twee Kindle Paperwhites. Vergelijkbaar met andere spullen die je wel eens in je tas stopt op weg naar het strand, park of andere plek om even lekker te chillen dus.
En dankzij de IP67-classificatie hoef je je ook geen zorgen te maken over water, stof of zand.
Automatische TruePlay en wifi-koppeling
Zijn compacte ontwerp en lichte gewicht zorgde er voor dat ik de afgelopen weken tijdens het testen ineens besloot de speaker mee te nemen naar plekken waar nu geen speakers staan.
Vanuit de keuken stak ik hem even in mijn achterzak als ik richting de waskamer ging om wat was te vouwen en strijken. Of mee de schuur in tijdens het schoonmaken en onderhouden van mijn racefiets. Tijdens de paar zonnige dagen dat er in het zachte zonnetje in de voortuin geluncht kon worden, namen de kleinste familieleden de Roam even snel mee voor de achtergrondmuziek.
Ik denk echter wel dat de draadloze oplader, die we voor de review meegestuurd kregen, een belangrijke rol in speelt. De kleine Qi-lader is uitgerust met een magneetfunctie, waardoor de Roam er soepel op ‘vastklikt’, maar ook makkelijk genoeg los laat.
Dankzij de automatische TruePlay-functie van de Roam past het geluid van de speaker zich bij elke verplaatsing binnen 30-40 seconden aan op zijn nieuwe omgeving. Ook fascinerend: de Roam ging mee op avontuur buiten de wifi-grenzen van het huis en werd via Bluetooth-verbonden aan mijn smartphone. Bij terugkeer schakelde de Roam automatisch weer over naar wifi en was hij ook op andere apparaten weer gewoon te bedienen.
Loepzuiver op alle volumes
De hamvraag voor Sonos-gebruikers zal echter vooral zijn: hoe klinkt dat dan? Want dat Bluetooth zich als verbindingsprotocol tegenwoordig ook volgens Sonos-normen dragende kan houden, hadden we al opgepikt dankzij de Move.
Het is bijzonder lastig om de Roam te vergelijken met een andere speaker van Sonos. Waar de geluidservaring van de Move grotendeels te vergelijken was met die van een One, is de compacte Roam echter een heel andere ervaring.
Misschien zijn de eerste woorden die ik opschreef toen ik mijn review-playlist afliep misschien wel het meest duidend: “kristalhelder”, “zuiver”, “mist laag”.
Het waren natuurlijk niet de laatste ervaringen die ik noteerde, maar bij de piano van Joep Beving in “Ab Ovo” is dat wel direct wat opvalt. Zodra we wat meer de up-tempo in gaan (“Pressure” van Martin Garrix of “Mr.Brightside” van The Killers) valt op dat het geluid op alle volumes loepzuiver blijft en nooit vervormt. Maar er in het lage segment mist er toch wat punch, wat duidelijker opvalt bij nummers als “Wow” van Beck of “Adieu” van Tourist LeMC.
Veelzijdig profiel
Dat mijn review-periode van de Sonos Roam enige overlap had met de review van de JBL Charge 5 was stom toeval, maar het gaf me wel de mogelijkheid om beide portable speakers even naast elkaar te beluisteren.
Wie bekend is met hun producten weet dat de speakers en headsets van JBL altijd met een bepaalde ‘JBL-sound’ uit de doos komen. Een all-round vol geluid, dat zich uitstekend leent voor verschillende muziekgenres en eigenlijk altijd wel ‘lekker’ klinkt.
Daar waar de JBL Charge 5 dankzij die afmixing vooral bij de muziek met wat meer bass voor zorgt dat de speaker gaat shinen, treedt er in het hogere segment wat vervorming op en is de Charge 5 niet op alle volumes even sterk.
In dat opzicht scoort de Sonos Roam een stuk beter. De Roam heeft dan wat minder party-punch, hij blijft zuiver van klank op alle volumes en past zich dankzij automatische TruePlay ook rap aan op zijn omgeving. Zet je de Roam in de hoek van de schuur zul je daar weinig last van hebben, waar andere speakers zullen gaan vervormen.
Het maakt de Sonos Roam een portable speaker met een bijzonder veelzijdig profiel. Hij past in dat opzicht prima bij mijn eclectische muzieksmaak, maar ik kan me voorstellen dat het ‘nette’ geluid van de Roam niet alle oren kan bekoren.
Meerwaarde
Dat brengt me terug bij de vraag aan het begin van deze review.
Bij de introductie begin maart stelde Sonos zelf dat het ‘de meest toegankelijke Sonos-speaker ooit’ is. Het prijskaartje van €179 zal niet de grootste drempel blijken, die is vergelijkbaar met andere speakers op de markt.
De specs van de Sonos zijn dat echter dan weer niet: automatische TruePlay, het lichte gewicht, ontwerp, afwerking en de aanwezigheid van slimme assistenten als Amazon Alexa en Google Assistent zijn een grote meerwaarde van de Roam.
Maar misschien nog wel de meest belangrijke meerwaarde: elke andere portable Bluetooth-speaker staat niets te doen op de plank terwijl je thuis of rond huis bent, waar de Roam ook dan ‘gewoon’ onderdeel is van je Sonos geluidssysteem.
Of de Sonos Roam hét wapen is waarmee het vuur aan de schenen van de portable-concurrenten wordt gelegd, twijfel ik nog over. Er zal nog altijd een jongere generatie kopers zijn die voor een iets ander uiterlijk of ander geluid gaan.
Maar een generatie daarboven, die wellicht al met een iets ander oor kopen, wellicht al geïnvesteerd hebben in een Sonos-setup of daar toe overwegen is de Roam een hele prettige aanvulling.
De Sonos Roam is verkrijgbaar in het wit en zwart en heeft een adviesprijs van €179. De speaker is te koop via via Coolblue , Bol.com. en de webshop van Sonos. Hij is vanaf 20 april leverbaar in Nederland.