Dit is Sonos Roam, de nieuwe portable speaker van Sonos

Een volledige verrassing zal het intussen niet meer zijn, maar een welkome aanvulling wellicht wel. Sonos breidt de hun speaker-aanbod verder uit met de Sonos Roam, een portable speaker met een vriendelijker prijskaartje.

Het gerucht werd aangewakkerd door twee ongelukkige ontdekkingen bij het indienen van papierwerk bij de Amerikaanse waakhond FCC. Daar lieten de schetsen al doorschemeren dat Sonos bezig was met een compactere opvolger van de Move.

Die ‘portable’ speaker kreeg gemengde reacties na zijn launch in 2019. De Move heeft een batterij en kan via Bluetooth met je smartphone of tablet verbinden. Maar met een gewicht van  bijna 3 kilogram en qua formaat bijna 1.5 keer het formaat van een Sonos One was het niet bepaald de speaker die je even in je strandtas kieperde.

Foto’s via Sonos

Ultra Portable

De Sonos Roam moet dat duidelijk wel worden. En toegegeven: op het eerste gezicht leent de Roam zich daar een stuk beter voor.

Met een hoogte van ongeveer 16cm en een breedte van grofweg 6×6 cm is de Roam een stuk kleiner dan de Move. Daarnaast weegt de Roam slechts 425 gram. De speaker is daarom misschien nog wel het best te vergelijken met een flesje water.

‘Ultra portable’, dat was volgens de designers van Sonos het doel. Een speaker die gemakkelijk meeneemt naar elke gewenste plek. En dus duurzaam gebouwd, met een IP67-klassificatie is de Roam waterdicht en beschermd tegen stof en zand. Hij kan dus zo mee naar het strand.

Nieuwe functies

Ondanks het feit dat de Roam slechts 1/6e van het formaat van de Move is, is de compacte speaker uitgerust met genoeg vernuft. We vinden bijvoorbeeld de slimme assistenten van Amazon en Google op de speaker, zodat je hem ook via spraak kan bedienen.

Foto’s via Sonos

Twee opvallende vernieuwingen zijn een upgrade van Automatic TruePlay en een automatische switch tussen wifi en Bluetooth.

Automatic TruePlay zagen we voor het eerst op de Move: interne microfoons luisteren mee en passen de geluidsinstellingen aan op basis van de plek waar de spesker staat. Daarvoor moest je echter wel een wifi-verbinding hebben. Met een update van die functie wordt het echter ook mogelijk om de automatische aanpassingen te laten doen wanneer je via Bluetooth verbonden bent. Zo heb je dus echt altijd en overal de beste settings.

De automatische switch tussen wifi en Bluetooth zorgt er voor dat je naadloos kunt doorluisteren wanneer je het huis uitloopt en de tuin in stiefelt. De Roam wisselt automatisch naar Bluetooth en maakt verbinding met je smartphone of tablet om verder te kunnen spelen.

Misschien nog wel de handigste functie is de zogenaamde ‘sound swap’. Zodra je je huis binnenkomt met de Roam, kun je de audio van de portable speaker in een keer doorzetten naar de dichtstbijzijnde speaker in huis. Houdt de play/pause knop ingedrukt en de Roam schiet zo je muziek door naar de volgende speaker.

Foto’s via Sonos

Instapmodel

Met een gewicht van slechts 425 gram, een compact formaat en een batterijduur van 10 uur met een standby-stand van 10 dagen is het duidelijk welk segment van de speaker-markt het Amerikaanse bedrijf zijn tanden in wil zetten.

Het vriendelijke prijskaartje van €179 zal zeker helpen bij het aanspreken van een nieuw, jonger publiek. Niet voor niets werd de Sonos Roam geïntroduceerd als de meest toegankelijke Sonos speaker tot nu toe.

De Sonos Roam is nu te bestellen op de website van Sonos en is vanaf 20 april leverbaar in Nederland.