Sony verdient grof geld met gamestak

Sony blijft maar profiteren van zijn PlayStation. In het derde kwartaal van 2017 stegen de inkomsten uit de gamestak van het bedrijf met 35 procent, blijkt uit de kwartaalcijfers (pdf).

In de afgelopen drie maanden gingen er maar liefst 4,2 miljoen exemplaren van de PlayStation 4 over de toonbank. Dat is iets meer dan in dezelfde periode in 2016. De PlayStation 4-consoles en -games waren goed voor een kwart van de operationele winst van Sony.

In totaal zette het bedrijf in het derde kwartaal 15,7 miljard euro om, een stijging van 22 procent. De nettowinst bedroeg 1 miljard euro, terwijl het bedrijf een jaar eerder nog quitte draaide.

Smartphones

Verder waren ook de beeldsensoren voor smartphones winstgevend. De omzet steeg met 16 procent, de winst met maar liefst 27 procent. De beeldsensoren van Sony worden verkocht aan smartphonefabrikanten als Apple en LG.

De smartphonetak van Sony zelf doet het echter een stuk minder goed. De omzet kwam uit op 1,3 miljard euro, ongeveer hetzelfde als vorig jaar. De afdeling had echter een klein operationeel verlies. Logisch, want er werden 3,4 miljoen smartphones verkocht. Daardoor is het bedrijf een kleine speler op de enorme smartphonemarkt.