Voor het eerst heeft SpaceX een hergebruikte Dragon-capsule gelanceerd. Die werd in 2014 al gebruikt om goederen naar het International Space Station te brengen. Dit weekend werd dat kunstje herhaald.
Het is de eerste keer ooit dat een commercieel ruimtevaartbedrijf een ruimtevaartuig dat al in een baan rond de aarde geweest is hergebruikt. De Dragon-capsule landde in 2014 in de Grote Oceaan, waarna hij werd opgevist en opgeknapt. Dat is nodig, want bij het opnieuw binnentreden van de atmosfeer krijgt het hitteschild van een ruimtevaartuig flink wat te verduren door de wrijving die gedurende dat proces ontstaat.
Succesvolle koppeling
De Dragon-capsule werd zaterdagavond 23:07 uur Nederlandse tijd gelanceerd. Ongeveer acht minuten landde de eerste trap (het onderste deel van een raket) weer op aarde. Tien minuten na lancering scheidde de Dragon-capsule zich van de tweede trap van de Falcon 9-raket van SpaceX. Die tweede trap wordt niet hergebruikt. Na het loskoppelen werden de zonnepanelen uitgeklapt, waarna de Dragon rustig richting het ISS trok — dit duurde 36 uur.
In de capsule zat 2700 kilo aan goederen en wetenschappelijke instrumenten voor de bemanning van het ISS. De capsule blijft ongeveer een maand bij het ISS, waarna hij weer terugkeert richting aarde. SpaceX wil hem dan weer oppikken om in de toekomst te kunnen hergebruiken.
SpaceX is the first private company to send the same vehicle into orbit twice https://t.co/O0fUAhlF0g pic.twitter.com/yFbNVo2Den
— New Scientist (@newscientist) June 6, 2017