‘Brandstofprocedures waren volgens SpaceX de oorzaak van raketexplosie’

Naar verwachting geeft SpaceX begin december een eerste rapport over de explosie van een onbemande raket in september aan de federale autoriteiten. Dat schrijft de Wall Street Journal. In dit rapport staat waarschijnlijk dat de procedures om brandstof aan te vullen de oorzaak waren van de explosie.

Volgens bronnen dichtbij het voorval is het rapport onderdeel van de inspanning van SpaceX om weer raketten de lucht in te gaan sturen voor het einde van dit jaar. Sinds de Falcon 9 ontplofte zijn er namelijk geen voertuigen meer gelanceerd. Maar het plan is ambitieus: binnen ongeveer drie weken moeten ze het uiteindelijke rapport afmaken, de overheid zo ver krijgen dat ze hiermee akkoord gaan en toestemming krijgen om aanpassingen te doen om een ongeluk als dit te voorkomen. Een erg korte periode voor al dat werk.

Volgens onderzoekers zit het probleem hem in de interactie tussen supergekoelde brandstof en koolstof dat aan de buitenkant van heliumcontainers zit. Dit zou ervoor gezorgd hebben voor een breuk in één van de flessen, wat leidde tot een explosie. Daarnaast is er in het onderzoek kritiek naar voren gekomen over het ontwerp en over problemen met de kwaliteitscontrole. Maar deze factoren zouden slechts een klein onderdeel zijn van het probleem.

Overigens heeft SpaceX wel wat vertraging opgelopen met zijn plannen. Eerder zei het bedrijf nog dat het in november alweer raketten wilde gaan lanceren, maar dit wordt nu dus waarschijnlijk eind december.

Kritiek

Eerder gaf NASA al aan bezorgd te zijn over de brandstofprocessen van SpaceX. Vooral het feit dat het bedrijf van Elon Musk dezelfde procedures wil gaan gebruiken bij vluchten met astronauten, vinden ze gevaarlijk.

Het probleem is dat SpaceX de brandstof in de raket wilt plaatsen terwijl de astronauten al in hun capsule zitten. Een eventuele explosie zou dan veel grotere gevolgen kunnen hebben dan nu.