SpaceX wil begin volgend jaar eerste bemande vlucht maken

SpaceX Crew Dragon

SpaceX wil begin volgend jaar al een bemande vlucht gaan maken. De Crew Dragon-capsule die daarvoor ontwikkeld is, is daar klaar voor. Dat heeft Jim Bridenstine, de baas van NASA, verteld na een tour bij het ruimtevaarbedrijf door Elon Musk, schrijft Reuters.

Daarmee geven NASA en SpaceX aan dat alles weer volgens plan loopt met de Crew Dragon. De capsule ontplofte in april nog bij een test. Ook waren er problemen met het parachutesysteem dat gebruikt wordt als de capsule terug komt op aarde.

Maar nu gaat de ontwikkeling dus weer goed. En dat is belangrijk, stelt Bridenstine. De succesvolle ontwikkeling van de capsule is namelijk de kern van de topprioriteit van NASA: opnieuw Amerikaanse astronauten de ruimte in sturen met Amerikaanse raketten vanaf Amerikaanse grond. Dat is niet meer gebeurd sinds het space shuttle-programma in 2011 werd stopgezet.

Testen en dan vliegen

Eerder was het de bedoeling om dit jaar al een eerste testvlucht met bemanning te gaan doen. Maar dat lukt dus niet. Dit jaar wil SpaceX echter wel een aantal systeemtesten gaan doen. Als die slagen, kunnen we volgend jaar alsnog bemande vluchten verwachten. Dat zou dan in het eerste kwartaal van volgend jaar zijn, vertelt Bridenstine.

Het is overigens al bekend wie de astronauten zijn die meegaan op de vlucht. Dat zijn Doug Hurley en Bob Benkoe. De twee zijn de eersten die door SpaceX de ruimte in worden gebracht. Tot nu toe heeft SpaceX alleen nog maar spullen met zich meegebracht, maar nog geen mensen. Wel is de Crew Dragon al eens succesvol naar ISS gevlogen, maar dat was zonder bemanning.