SpaceX wil in 2021 eerste commerciële vlucht van Starship lanceren

SpaceX wil in 2021 de eerste commerciële missie voor zijn Starship en Super Heavy-lanceersysteem plaats laten vinden. Dat heeft Jonathan Hofeller, de vicepresident van commerciële verkopen, gezegd, meldt SpaceNews. Volgens Hofeller is het bedrijf in gesprek met mogelijke klanten voor de eerste commerciële vlucht.

“We zijn op dit moment in gesprek met drie verschillende klanten om die eerste missie te worden”, aldus Hofeller. “Het zijn allemaal telecombedrijven.”

De Super Heavy booster en het bovenste deel Starship zijn ontworpen om 20 ton te lanceren naar een geostationaire baanoverdracht. Ook kunnen de ruimtevoertuigen 100 ton naar een lage baan om de aarde brengen. Het lanceringssysteem is ontworpen om mensen en spullen naar de maan en Mars te brengen, maar het is ook het volgende ruimtevoertuig van SpaceX om satellieten in een baan rond de aarde te brengen.

Testvluchten

Het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk is volgens Hofeller van plan om meerdere testvluchten te doen, voordat het systeem gebruikt wordt voor satellieten. De testvluchten zijn bedoeld om het systeem te demonstreren voor klanten en om enige zorgen bij verzekeraars over de betrouwbaarheid weg te nemen. Hoeveel testvluchten er komen, is niet bekend.

Een eerste test is overigens al geweest. In april werd een “hop” gedaan met een prototype van Starship. Daarbij werd het voertuig een paar centimeter van de grond getild. Bij toekomstige tests moet het ruimtevoertuig hoger in de lucht komen. Mogelijk kan het ruimtevoertuig dit jaar al naar een baan om de aarde komen.

Uiteindelijk moet het nieuwe ruimtevaartuig de deels herbruikbare Falcon 9 en Falcon Heavy gaan vervangen. De Super Heavy en Starship zijn namelijk volledig herbruikbaar. Maar de oudere twee opties blijven zolang de klanten van SpaceX ze willen, aldus Hofeller.