Trump: ‘Huawei mag weer apparatuur van Amerikaanse fabrikanten kopen’

Huawei, VS

De Verenigde Staten besloot in mei dit jaar dat Huawei op een zwarte lijst moest komen, waardoor het Chinese bedrijf geen producten en diensten van Amerikaanse makelij meer kon kopen zonder toestemming van het Witte Huis. Google trok vervolgens de Android-licentie van de fabrikant is en diverse fabrikanten stopten met leveren. Nu wordt die beslissing echter deels teruggedraaid, meldt CNN.

President Donald Trump zei zaterdag tijdens de G20 in Japan dat “Amerikaanse bedrijven hun apparatuur aan Huawei kunnen verkopen”. Dit is wel onder de voorwaarde dat de transacties geen “groot, nationaal veiligheidsprobleem” veroorzaken. Trump deed zijn uitspraken na een ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping.

De ontmoeting tussen de Amerikaanse en Chinese president was om te praten over de handelsoorlog tussen de twee landen. Huawei, één van de grootste smartphone-fabrikanten ter wereld, is daar het middelpunt van geworden. Volgens Trump is het bedrijf nu nog steeds onderdeel van de gesprekken, maar voor nu mogen Amerikaanse bedrijven weer onderdelen aan Huawei verkopen.

Huawei zelf heeft inmiddels ook gereageerd. “U-turn? Donald Trump suggereert dat hij #Huawei weer toelaat om Amerikaanse technologie te kopen!”, zo schreef het bedrijf op Twitter. Het Amerikaanse ministerie van Handel, dat de ban instelde, heeft niet gereageerd op de status van het bedrijf. En ook het Witte Huis heeft nog niet gereageerd.

Niet het enige probleem

De ban op het kopen van Amerikaanse goederen is niet het enige probleem in de VS waar Huawei tegen aanloopt. Het Chinese bedrijf wordt al jaren beschuldigd van bijdragen aan spionage door de Chinese overheid via zijn apparatuur. De fabrikant heeft dat altijd ontkend.

Vanwege die angsten heeft Trump ook een presidentieel decreet getekend waardoor Amerikaanse bedrijven geen telecomapparatuur van Huawei mogen gebruiken of kopen. De VS is bang dat het daarmee mogelijk wordt om te spioneren.

Foto: Shutterstock.com