De biomedische ingenieur Theodore Berger van de Universiteit van Zuid-Californië, is volgens SingularityHUB een implantaat aan het testen dat moet helpen om geheugenverlies tegen te gaan.
Elk jaar zijn er meer dan honderd miljoen mensen die leiden aan geheugenverlies door ongevallen, een heftige hersenoperatie of Alzheimer. Maar ook (professionele) voetbalspelers krijgen steeds vaker last van geheugenverlies.
In principe is het geheugen een serie van elektrische pulsen die gegenereerd worden in opdracht van neuronen, vertelt Berger. Volgens Berger is dit belangrijke informatie omdat dit suggereert dat deze verkleint kunnen worden naar wiskundige vergelijkingen en daarmee in een speciaal framework geplaatst kunnen worden.
Door deze wiskundige vergelijking in een chip te programmeren, gedraagt de chip zich hetzelfde als de processen die in het hoofd omgaan wanneer er een herinnering wordt opgeslagen.
Nadat de chip succesvol getest is op ratten en apen, wordt de chip nu voor het eerst getest op menselijke patienten met epilepsie, omdat zij al implantaten in het hoofd hebben zitten. Er wordt gekeken of de hersenen de chip accepteren als vervanging voor de delen die niet meer werken.
Berger vertelt dat het systeem nog niet perfect werkt, maar dat het een zeer goede start is.