Speciale handschoen laat iedereen gebarentaal begrijpen

Tegenwoordig zijn er steeds meer slimme apparaten die ons in welk opzicht dan ook een eind op weg helpen. Hadeel Ayoub, een designer uit Saoedi-Arabie, wil daar graag een bijdrage aan leveren met haar handschoen die gebarentaal kan herkennen. Het doel van Ayoub is om op deze manier de kloof tussen horende en slechthorende personen te dichten.

hadeel-ayoub2

Na een jaar kwam Ayoub op het idee van de slimme handschoen. Deze bestaat uit vijf sensoren en kan hierdoor gebarentaal omzetten naar tekst en spraak. Ze kwam op het idee omdat haar nichtje van 4 communiceert via gebarentaal. Voor Ayoub maakte dat het lastig om met haar te praten. De slimme handschoen moet het communiceren makkelijker maken voor personen die geen gebarentaal beheersen. De sensoren in de handschoen detecteren wat voor soort beweging er wordt gemaakt met de hand van degene die spreekt in gebarentaal. Vervolgens wordt aan deze beweging het betreffende woord gekoppeld. Een chip in het apparaat zet dit woord weer om naar tekst of spraak. Dankzij een ingebouwde speaker kan het betreffende woord worden afgespeeld.

Het is de bedoeling dat de handschoen in de toekomst gebarentaal in meerdere talen gaat beheersen. Volgens Ayoub kan de handschoen ook in verbinding worden gezet met een smartphone of tablet, zodat de gebruiker de gebaren in tekst kan lezen. Op dit moment gaat het echter nog om een prototype.