Tesla Model X: Musk gaat ook de SUV-markt bestormen

Het kan bijna geen toeval zijn: de markt voor dieselauto’s kreeg vorige week een flinke klap te verwerken en juist nu komt Tesla met een gloednieuwe, elektrische auto. De Model X is eindelijk een feit en komt in 2016 op de markt.

CEO Elon Musk presenteerde de elektrische SUV in Californië, waar de Model X ook gebouwd zal worden. De crossover verschilt behoorlijk van de Model S, het succesnummer van Tesla. Zo is de auto een stuk groter, zodat er ruimte is voor drie rijen stoelen. Wat verder opvalt: de falcon wing doors, vleugeldeuren die verticaal openen. Dat klinkt niet alleen tof, maar ziet er ook ontzettend gaaf uit als je uit wilt stappen in een volle parkeergarage.

section-exterior-primary-wings-open-front-view

De Model X krijgt vierwielaandrijving en beschikt over een elektrische motor op de voor- en achteras. De motoren van de 90D-versie leveren beide 262 pk, de P90D krijgt 262 pk op de vooras en 510 pk op de achteras. Ook qua technologie heeft Tesla een behoorlijke stap gezet. Zo openen de voordeuren automatisch en gaan de stoelen automatisch naar voren, zodat je eenvoudiger bij de derde stoelrij kunt komen.

De opvallendste feature hebben we echter nog niet genoemd. Dat is de Bio Weapon Defense-modus. Musk stelt dat luchtvervuiling onze levensverwachting behoorlijk negatief beïnvloedt. Daarom heeft Tesla een luchtfilter ingebouwd dat tien keer groter is dan normaal. Schakel je het filter in, dan is je interieur qua hygiëne het best te vergelijken met een ziekenhuiskamer, zo benadrukte Musk maar al te graag.

section-interior-primary-white

Beide modellen moeten met gemak 400 kilometer op één acculading halen, dus de Model X is ook geschikt voor wat langere ritjes. De wagen verschijnt in 2016 op de markt, al is het niet duidelijk of we de auto volgend jaar ook al in Nederland kunnen bewonderen.