Speluitgevers zijn tegen het opheffen van het merkrecht van offline gehaalde games

In Amerika is een verzoek ingediend om online games vrij te stellen van merkrecht als ze offline worden gehaald. Daar hebben diverse speluitgevers via de Entertainment Software Association (ESA) bezwaar tegen aangetekend, meldt TorrentFreak. Het bezwaar werd ingediend bij de United States Copyright Office, waar het verzoek vorig jaar ook werd ingediend.

Door offline gehaalde games vrij te stellen van merkrecht, zouden geïnteresseerden de spellen legaal kunnen blijven spelen. Dit kan dan bijvoorbeeld via eigen servers. Het gaat bijvoorbeeld om Star Wars Galaxies en City of Heroes, die beide offline zijn gehaald.

Vooralsnog is het in onder meer de Verenigde Staten illegaal om spelletjes via eigen servers te spelen, ook als ze niet meer online staan. Uitgevers behouden namelijk het merkrecht op een spel, ondanks dat deze niet meer te spelen is.

‘Gaat te ver’

ESA stelt nu dat het vrijstellen van merkrecht te ver gaat. Zulke servers zullen games namelijk voor een groot publiek beschikbaar maken. Een spel zou daardoor kunnen concurreren met moderne games van dezelfde uitgever. Daarnaast wordt er in sommige gevallen al geld gevraagd aan bezoekers om van merkrecht vrijgestelde spellen in de collectie te spelen. ESA stelt dat dat commercieel gebruik is, en dus niet toegestaan.

In de loop van 2018 neemt de United States Copyright Office een beslissing. Het is nog niet bekend wanneer dit precies gaat gebeuren.