Sphero maakte de beste Star Wars-merchandise ooit: een werkende BB-8 Droid

BB-8 Droid

Echte fans kunnen niet wachten: met Kerst komt de zevende Star Wars-film, The Force Awakens, in de bioscoop. Nu is er aan merchandise rond de Star Wars franchise nooit een gebrek geweest, maar inmiddels is de techniek zo ver dat er daadwerkelijk robots kunnen worden gebouwd als merchandise. Sphero, het bedrijf dat twee jaar geleden een robotbal op de markt bracht, heeft samen met Disney de BB-8 Droid gemaakt.

Het 15-centimer-grote robotje lijkt wel een beetje op de Sphero-bal, maar heeft daar bovenop een gezicht gekregen. Dat gezicht blijft altijd bovenop zitten, terwijl het lichaam -de bal- over de grond kan rollen. Hij kan zelfstandig rondracen, waarbij hij obstakels uit de weggaat, maar je kunt hem ook besturen via de bijbehorende iPhone-app. We probeerden hem al even uit op de IFA in Berlijn.

Naast het rondrijden, probeert de BB-8 ook met je te communiceren. Zo schudt hij van links naar rechts als hij een opdracht niet uit kan voeren en als hij zijn hoofd verliest wordt hij rood (geen zorgen je kunt het hoofd gewoon weer terugplaatsen). Ook heeft hij gevoelens die je aan kunt wenden via de bijbehorende app, die ook voice-commandos ondersteunt.

Een andere geinige functie van de app is dat je je BB-8 Droid kunt bekijken via het camerabeeld van je telefoon en hem dan via augmented reality video kunt laten projecteren. Dit hebben de makers ingebouwd, omdat de BB-8 in de film kan communiceren via holografische projecties.

De batterij van de BB-8 Droid gaat een uurtje mee, daarna moet je hem opladen via het meegeleverde dockingstation. Als je meer wilt weten over hoe hij technisch werkt, kun je terecht op de website How Does BB-8 Work? Daarnaast kun je hem van binnen bekijken, doordat uBreakiFix hem uit elkaar heeft gehaald. Of eigenlijk: open heeft gezaagd.

Zelf spelen met de BB-8 Droid? Voor 150 dollar kun je hem online bestellen bij Sphero, maar om hoge invoerrechten te voorkomen kun je hem beter in een Nederlandse winkel kopen. Hier kost hij 170 euro. Uitbreiding van de functionaliteit van het robotje via updates is inbegrepen.