Splitten? Tweederde vindt betaalmoment op date ongemakkelijk

ongemakkelijk betaalmoment

Nog even en de horeca gaat écht weer helemaal open. Geen vervelende eindtijd tot slechts 22 uur ’s avonds, want zeg nou zelf: dan begin je eigenlijk pas net lekker op gang te komen. Je kunt eindelijk weer ongedwongen daten met misschien zelfs een bezoekje aan de kroeg na het etentje, als het echt gezellig is. Maar hoe doe je dat met het betalen van de rekening? Twee op de drie Nederlanders (65 procent) van de Nederlanders vindt het betaalmoment op een date ongemakkelijk.

Dat blijkt uit onderzoek van Tikkie dat gedaan werd onder 1.034 respondenten.

Ongemakkelijk

Uit het onderzoek blijkt dat mensen het betalen zelf niet erg vinden, maar het moment waarop bepaald wordt wíe er betaalt, wel. Het ongemak wordt vooral veroorzaakt door het feit dat Nederlanders verschillende ideeën hebben over het betalen hebben tijdens een afspraakje. Zo lijkt het erop dat mannen traditioneler zijn dan vrouwen, als het om dit onderwerp gaat. Kijk één aflevering van First Dates en je weet dat het inderdaad een ongemakkelijk moment kan zijn. Want wie heb je voor je zitten? Een onafhankelijke vrouw die het liefst haar pinpas trekt, of juist een traditionele vent?

Uit het onderzoek blijkt dat vier op de vijf respondenten (82 procent) vindt dat beide partijen even vaak de rekening moeten betalen als teken van gelijkwaardigheid. Maar toch vindt meer dan de helft van de mannen (53 procent) dat juist zij de eerste date moeten betalen. Slechts 7 procent van de vrouwen vindt dat zij de rekening moet betalen tijdens de eerste date.

Goede afspraken

Toch blijkt er wel een – vrij simpele – manier te zijn om het ongemak weg te nemen, namelijk door duidelijke afspraken te maken hierover. Een rekening splitten blijkt helemaal zo gek nog niet: driekwart van de respondenten (76 procent) vindt het normaal om tijdens een date de rekening te delen. Toch is het wel handig om dit van te voren even bespreekbaar te maken, om eventuele verrassingen te voorkomen. Maar liefst 82 procent van de Nederlanders vindt een onaangekondigd betaalverzoek na afloop van een date namelijk not done.

Grappig detail is dat vrouwen vaker openstaan voor het splitten van de rekening dan mannen (85 procent tegenover 70 procent).

Going Dutch

Een ander opvallend feit uit het onderzoek? Dat is dat de meeste Nederlanders rekening houden met wat zij aten en dronken op kosten van de ander. Zo zegt 74 procent van de respondenten bewust niet de duurste hapjes of drankjes van de kaart te nemen als zij weten dat de ander betaalt.

Beeld: Unsplash