Spotify test hoge kwaliteit streams en gaat mogelijk LP’s weggeven

Spotify

Spotify krijgt binnenkort mogelijk een nieuw betaald abonnement naast Spotify Premium. Het gaat om Spotify Hi-Fi, waarmee je voor vijf tot tien euro meer dan het huidige abonnement streams op hoge kwaliteit krijgt. Daarnaast komen er mogelijk ook een aantal extra functies beschikbaar voor abonnees van Spotify Hi-Fi, schrijft The Verge, die de test als eerste ontdekte.

Ook via Twitter en Reddit worden er berichten geplaatst over de test, maar de dienst blijkt nog niet voor iedereen beschikbaar te zijn. Op dit moment doet Spotify vooral proeven met diverse prijzen en nieuwe functies. Dankzij Reddit weten we echter wel dat de optie 5; 7,50 of tien dollar per maand moet gaan kosten, bovenop de bestaande abonnementskosten.

Belangrijkste onderdeel van Spotify Hi-Fi is dat de kwaliteit van de muziek beter wordt. Op dit moment krijg je bestanden die voorzien zijn van compressie tot 320 kb/s. Dat is hele hoge kwaliteit, maar niet zo perfect als bijvoorbeeld een CD. De reden hiervoor is dat de bestanden klein blijven en dus sneller laden.

Met Hi-Fi worden de bestanden gecomprimeerd zonder dat er iets van kwaliteit verloren gaat; dit wordt ook wel lossless genoemd. Een beetje alsof je de muziek dus van een CD naar je computer kopieert als wav-bestanden en er vervolgens een zip-bestand van maakt om ze kleiner te maken. In principe wordt de kwaliteit van de muziek dan dus nog beter. Dit verschil zul je echter alleen horen als je een premium koptelefoon of speakers hebt. Gebruik je een normale koptelefoon, dan zul je waarschijnlijk niets van het verschil merken.

Gratis LP

Onder de nieuwe features zit ook de optie om gratis LP’s te krijgen, LP’s te kopen met korting en om kaartjes voor concerten te kopen. Daarmee lijkt Spotify meer op een groter muziekplatform te willen gaan lijken. Waar je nu alleen kunt streamen, kun je er straks mogelijk dus ook voor zorgen dat je naar het eerstvolgende concert kunt van de band die je via het platform ontdekte.