Spotify test in Groot-Brittannië met toevoegen van online cursussen

Spotify Apple

Spotify begon ooit als streamingdienst voor vooral muziek, maar inmiddels kun je er ook naar audioboeken en podcasts luisteren. In de toekomst komt daar mogelijk nog een vierde optie bij: online cursussen. Daar test het bedrijf nu namelijk mee, meldt The Verge.

Het experiment begon maandag en wordt momenteel alleen nog in Groot-Brittannië uitgevoerd. In Nederland krijgen we dus nog geen online cursussen via Spotify. De cursussen worden als video gegeven en komen van de BBC, Maestro, Skillshare, Thinkific en PlayVirtuoso. Je kunt ze zowel via de mobiele app als de desktop-app volgen. De cursussen worden in vier categorieën aangeboden: muziek maken, wordt creatief, leer over zaken en gezond leven.

De cursussen worden op dit moment als freemium aangeboden, wat vergelijkbaar is met toen Spotify audioboeken begon aan te bieden. In dit geval betekent het dat gratis en betaalde gebruikers in ieder geval twee videolessen per cursus gratis kunnen volgen. Wil je de volledige cursus volgen, dan moet je wel betalen. Naast video’s krijg je daar dan eventueel ook pdf’s bij, mochten die beschikbaar zijn. Logischerwijs verdient de app zelf ook een beetje aan die cursussen, al wil het bedrijf niet zeggen hoeveel procent van het aankoopbedrag naar hen gaat.

‘Logische keuze’ voor Spotify

Volgens Mohit Jitani, product director bij het bedrijf, is de keuze om online cursussen toe te voegen best logisch. Mensen komen nu namelijk ook al naar Spotify toe om dingen te leren, maar dan via podcasts. “We dachten, hoe kunnen we iets bouwen op basis van dat inzicht”, zegt hij tegenover The Verge. Dat er geen aparte app voor gemaakt wordt, heeft te maken met gemak: mensen wisselen niet graag van app.

De hoop is bovendien dat makers van content niet alleen een breder publiek kunnen bereiken met de cursussen, maar dat ook aanbieders van cursussen een directer lijntje krijgen naar potentiële klanten. Spotify kan immers cursussen voor gaan stellen op basis van jouw luistergedrag. “Het wordt voor ons veel gemakkelijker om de juiste mensen voor een cursus te vinden en om een efficiëntere distributie te creëren.”

Vooralsnog gaat het dus alleen om een test in Groot-Brittannië. Of en wanneer de cursussen verder beschikbaar worden, is nog niet bekend.

Foto: Shutterstock