Star Wars-fan? Bij Pathé kijk je binnenkort alle negen films in 24 uur

Darth Vader, Star Wars

Fans van Star Wars weten dat de maand mei dit jaar een speciale is. Sowieso is 4 mei al de officiële Star Wars-dag, maar dit jaar is het op 19 mei ook precies 25 jaar geleden dat Star Wars Episode I: The Phantom Menace in de bioscoop verscheen. Om dat te vieren host Pathé in diverse locaties een ware marathon met alle negen de films. Daarnaast keert The Phantom Menace los terug in de bioscoop.

De eerste Star Wars-film verscheen natuurlijk al op 25 mei 1977, nu – hou je vast – 47 jaar geleden. In 1980 en 1983 volgende er nog twee, maar daarna bleef het even stil. Opvallend natuurlijk, want de drie films die al wel waren verschenen waren ook destijds al bekend als Episode IV, V en VI (al kregen ze de cijfers pas vanaf Episode V, A New Hope verscheen in eerste instantie zonder cijfer in de bioscoop). Dus waar bleven de eerste drie films dan?

Op 19 mei 1999 was het eindelijk zo ver: The Phantom Menace kwam uit. Daarin zien we hoe Obi-Wan Kenobi opgeleid wordt tot Jedi door Qui-Gon Jinn. Tijdens een missie om Queen Amidala te beschermen, stranden ze op Tatooine, waar ze een jonge slaaf genaamd Anakin Skywalker leren kennen. Wij weten natuurlijk tot wie deze Anakin opgroeit, maar zeker Qui-Gon Jinn ziet wat speciaals in hem. Tegelijkertijd krijgen ze te maken met de terugkeer van de Sith, in de vorm van Darth Maul en zijn mysterieuze leraar.

Dat het nu 25 jaar geleden is dat deze film verscheen, is natuurlijk een mooie aanleiding om hem terug te brengen naar de bioscoop. De film is tussen 3 en 7 mei in alle Pathé-theaters te zien. De kaartverkoop start op 29 maart om 17:00.

Star Wars-marathon bij Pathé

Zo’n jubileum is ook een goede reden om een echte marathon te houden. En dat is dus precies wat Pathé doet. Van vrijdagochtend 3 mei 10:00 tot zaterdagochtend 4 mei 11:00 (Star Wars-dag!) worden in vijf bioscopen alle negen de films achter elkaar vertoond. Belangrijk voor de echte fans van Star Wars: de films worden vertoond in de volgorde waarin ze verschenen. De marathon start dus met A New Hope en eindigt met The Rise of Skywalker.

Tussendoor zijn er natuurlijk wat pauzes om te eten en even je benen te strekken. Daarnaast wordt er om 19:05 een quiz gehouden. Zaterdagochtend krijg je om 08:20 ontbijt, dat bij het ticket zit inbegrepen. De marathon wordt in de Pathé-theaters Amsterdam Noord, Schouwburgplein, Spuimarkt, Tilburg Stappegoor en Leeuwarden gehouden. Kaartjes zijn vanaf 29 maart om 17:00 te scoren, voor 69,50 euro per persoon.

Star Wars op het Empire State Building

In aanloop naar 4 mei – wat dus Star Wars-dag is – wordt ook een heuse marketingcampagne opgezet. Afgelopen weekend werd als onderdeel daarvan een spectaculaire lichtshow vertoond op het Empire State Building in New York. Begeleid tot bekende muziek uit de film zien we beelden van Darth Vader, stormtroopers, ruimteschepen en meer.

Beeld: Disney+