Star Wars-game gaat kinderen leren programmeren

Informatica wordt in de toekomst steeds belangrijker. Er worden daarom steeds meer initiatieven gelanceerd om kinderen aan het programmeren te krijgen. Zo worden er nieuwe schoolsystemen ontwikkeld, zijn er origamirobots die kinderen leren programmeren en krijgen kinderen al les in scheikunde door middel van Minecraft.

De bedrijven Code.org en Lucasfilm, eigendom van Disney, hebben nu ter ere van het event ‘Hour of Code’ een online tutorial gelanceerd. De game is gebaseerd op de personages van de volgende Star Wars-film: The Force Awakens.

De tutorial, Star Wars: Building a Galaxy with Code, leert kinderen om hun eigen game te bouwen. De personages Princess Leia en Rey leiden de studenten door een aantal lessen, die ze leert hoe ze hun eigen game met personages kunnen maken door middel van programmeren.

starwars-code-1-1024x695

Code.org wordt geleid door de broers Hadi en Ali Partovi en is een non-profit organisatie. Met de site willen ze mensen, voornamelijk studenten van alle leeftijden, geslacht en achtergrond, aanmoedigen om zich te verdiepen in informatica. Van de vijf miljoen geregistreerde studenten zijn er twee miljoen vrouwen en twee miljoen zwarte en Spaanstalige studenten. Hieruit blijkt dat de organisatie een diverse groep mensen bereikt.

Met de online gratis tutorial hopen Code.org en Lucasfilm informatica ook onder kinderen populair te maken. Vorig jaar was de tutorial ook gebaseerd op vrouwelijke personages, toen bekleedden Elsa en Anna van Disney’s Frozen de hoofdrollen. Volgens Code.org is die tutorial meer dan 13 miljoen keer afgerond. Dit jaar hoopt Code.org vier keer zoveel gebruikers te bereiken.