Nieuwe technologie zorgt binnenkort voor draagbare deeltjesversnellers

De deeltjesversnellers van tegenwoordig zijn zo groot, dat de kleinsten alsnog hele ruimtes innemen. Onderzoekers van de Universiteit van Maryland hebben nu een manier gevonden waarop ze deze gigantische apparaten kunnen verkleinen.

De grootste deeltjesversneller van de wereld staat in Genève. Deze ondergrondse deeltjesversneller is een 27 kilometer lange Large Hadron Collider. De deeltjesversneller werd in 2010 in gebruik genomen en vond in 2014 de Higgs-boson, een deeltje dat alle andere deeltjes massa geeft.

portable-particle-accelerator-u-maryland

De onderzoekers hebben nu een manier gevonden waarbij plasma door middel van een laser op een bepaalde manier wordt weggeschoten zodat er een soort golf wordt gecreëerd. Hierbij wordt er veel minder energie gebruikt dan dat er nu nodig is bij de grote apparaten.

Deeltjesversnellers worden bijvoorbeeld gebruikt in ziekenhuizen voor het opwekken van röntgenstralen. Door de nieuwe ontdekking wordt het bijvoorbeeld mogelijk om een draagbare deeltjesversneller te maken die naar de patiënt kan worden gebracht.