Star Wars-serie Obi-Wan Kenobi begint vrijdag: dit moet je weten

Obi-Wan Kenobi

Vrijdag is het eindelijk zo ver: de langverwachte serie Obi-Wan Kenobi gaat dan van start! En daarin gaan we heel wat bekende gezichten terugzien. Nieuwsgierig naar waar de serie over gaat en wie we gaan zien? Wij zetten het voor je op een rij.

Het verhaal

Heel veel over het verhaal is helaas nog niet bekend, maar toch zijn er al wel een paar zaken duidelijk. Zo weten we dat de serie zich tien jaar na de gebeurtenissen uit Star Wars: Revenge of the Sith afspeelt. Voor wie het even kwijt is: in die film besluit Anakin Skywalker – Obi-Wan’s leerling – definitief om naar de dark side te keren – en dus om Darth Vader te worden – in de hoop dat hij zijn vrouw Padmé kan redden van de dood. Obi-Wan probeert hem nog te helpen, maar Anakin weigert, waarop de twee in een gevecht terechtkomen. Anakin raakt daarbij ernstig gewond, wat erin resulteert dat hij het bekende Darth Vader-pak aangemeten krijgt.

In die film zien we ook hoe vrijwel alle Jedi vermoord worden door de Sith en hun leger Stormtroopers. Slechts een paar blijven over en duiken onder. Het gaat dan bijvoorbeeld om Yoda – die later ook Anakins zoon Luke traint – en natuurlijk Obi-Wan Kenobi. Obi-Wan besluit om op Tatooine te blijven, waar Luke is ondergebracht bij zijn oom en tante. Hij hoopt zo een oogje op de kleine Skywalker te houden.

Bekende gezichten keren terug

Zoals gezegd keren er een aantal bekende gezichten terug voor Obi-Wan Kenobi. Allereerst speelt Ewan McGregor opnieuw Obi-Wan, zoals hij ook in de drie prequels deed. Hayden Christensen speelde in diezelfde films Anakin Skywalker en Darth Vader, en ook hij keert nu terug voor die rol. Verder zien we opnieuw Joel Edgerton in de rol van Owen Lars en is Bonnie Piesse opnieuw zijn vrouw Beru. Samen zijn zij de oom en tante van Luke Skywalker.

Owen Lars en Rava

Owen Lars (Joel Edgerton) en Rava (Moses Ingram). Beeld: Disney

Maar er zijn ook een aantal nieuwe acteurs die zich bij de cast voegen. Het gaat onder meer om: Moses Ingram (The Queen’s Gambit, The Tradegy of Macbeth), Kumail Nanjiani (Life as We Know It, The Big Sick), Indira Varma (Exodus: Gods and Kings, Bride & Prejudice), Rupert Friend (The Death of Stalin, Pride & Prejudice), O’Shea Jackson Jr. (Straight Outta Compton, Ingrid Goes West), Sung Kang (Fast & Furious 6, Bullet to the Head).

Wie zijn de nieuwe mensen?

Dat er nieuwe acteurs bij komen, betekent dus ook dat er een aantal nieuwe personages in de serie zitten. Eén van hen is de Grand Inquisitor, die we in de geanimeerde series al wel hebben gezien. In deze serie wordt hij gespeeld door Rupert Friend. Erg aardig is hij in deze serie echter niet: de Grand Inquisitor krijgt van Darth Vader de opdracht om alle overgebleven Jedi Knights op te sporen en te vermoorden. De kans is dus groot dat hij ook achter Obi-Wan aan gaat.

Daarnaast gaan we de Order of Inquisitorius zien, een groep huurmoordenaars geleid door Darth Vader, die gevoelig zijn voor de Force. Daarin zitten onder meer de Fifth Brother (Sung Kang) en Reva (Moses Ingram), zo is al bevestigd.

Rupert Friend als Grand Inquisitor

De Fifth Brother. Beeld: Disney

Wat moet ik gezien hebben?

Het Star Wars-universum is ondertussen behoorlijk groot geworden, dus de kans bestaat dat je niet alles hebt gezien wat er op de markt is. Er zijn ondertussen immers negen Skywalker-films, twee losse films, diverse geanimeerde series én ook nog boeken en games.

Dus wat moet je wél gezien hebben als je wil begrijpen wat er in deze nieuwe serie gaat gebeuren? Allereerst wil je sowieso de prequel-trilogie gezien hebben, gezien deze serie verder gaat na de gebeurtenissen in die films. Dat zijn dan dus de films Star Wars Episode I: The Phantom Menace, Star Wars Episode II: Attack of the Clones en Star Wars Episode III: Revenge of the Sith. Mocht je nog wat dieper willen gaan in het verhaal van Obi-Wan, dan kun je ook nog de geanimeerde series The Clone Wars en Rebels bekijken.

Overigens heeft Disney+ nu ook een Obi-Wan Kenobi-collectie, met daarin alle films en series waar Obi-Wan een rol in speelt. Ben je dus nieuwsgierig naar het hele verhaal van Obi-Wan zoals we dat nu kennen, dan kun je daar alles zien.

Darth Vader, Star Wars

Beeld: Disney+

Wanneer en waar?

Obi-Wan Kenobi gaat in totaal uit zes afleveringen bestaan, die ieder ongeveer een uur duren. De serie verschijnt 27 mei (dus aanstaande vrijdag) en dan verschijnen er direct twee afleveringen. Daarna komt er wekelijks een nieuwe aflevering bij. De serie zie je op Disney+.

Beeld: Disney