Startup werkt aan batterij op waterkracht

Terwijl er in WIRED afgelopen september nog keurig werd aangekondigd dat een Matrix-achtig energie netwerk heus denkbaar is, ploeterde het team van Alveo Energy rustig voort met hun project. Doelstelling: een goedkoop te ontwikkelen, duurzame batterij maken die voor een echte disruptie  kan zorgen.

Het belangrijkste onderdeel van een batterij is het electrolyt, een chemische verbinding die de verbinding verzorgt tussen twee polen. Zo’n vier jaar geleden, toen student Colin Wessells aan zijn thesis begon, vroeg hij zich af het te vervangen zou zijn door een goedkoper en duurzamer alternatief.

Vandaag de dag is Wessells student-af en full-time bezig met precies dat vraagstuk. Met zijn bedrijf Alveo Energy staat hij nu voor een doorbraak: een commercieel in te zetten batterij gemaakt van water, een blauwe kleurstof, ijzer en koper. Goedkoop om te fabriceren en langer inzetbaar dan de huidige standaard.

Toch kan het nog wel enige tijd duren voordat we met zijn alle aan de waterbatterij hangen. Wessells en zijn team zijn immers pas goed en wel een half jaar onderweg als onderneming, al hebben ze intussen al wel een behoorlijk aantal investeringen weten op te halen.

Alvea is niet de enige partij die zich het afgelopen jaar op “de batterij kwestie” heeft gestort. Een van de nadelen van onze huidige consumptiemaatschappij is immers energie (de andere is data capaciteit). In de Verenigde Staten zijn intussen al 66 verschillende startups voorzien van steun vanuit de overheid.

Wellicht zien we binnenkort dus dat trommelende konijntje in een wet-suit!