StartupDelta wil Nederlandse startups naar grote hoogte brengen

Nederland is druk bezig om zich internationaal op de kaart te zetten op het gebied van innovatieve startups. Om de internationale positie van startups in Nederland te verbeteren en om innovatieve buitenlandse startups over te halen om zich hier te vestigen is er een speciaal initiatief opgericht: StartupDelta.

Neerlands trots Neelie Kroes heeft hier een voortrekkersrol in, maar wat gaat zij precies doen?

Het idee achter StartupDelta is simpel, namelijk meer buitenlandse startups aantrekken en Nederlandse startups helpen om door te groeien tot grote internationale ondernemingen.

“Samen met Kroes gaat het kabinet een nieuwe generatie startups de kans geven in Nederland hun talent te ontwikkelen, te innoveren en banen te creëren”, aldus Henk Kamp, minister van Economische Zaken. “Neelie Kroes is met haar brede ervaring en uitstraling de perfecte persoon om deze internationale groeiambitie aan te jagen.”

Schermafbeelding 2015-02-11 om 15.24.22

StartupDelta

Om de internationale groeiambitie kracht bij te zetten is er een speciaal initiatief opgezet om startups te ondersteunen, StartupDelta. Eén van de belangrijkste taken van Kroes zal zijn om leiding te geven aan het nieuwe initiatief. Samen met overheden, kennisinstellingen, financiers, bedrijven én startups zal Kroes zich bezig houden om Nederlandse startups internationaal op de kaart te zetten.

Naast het feit dat gevestigde bedrijven zich kunnen aanmelden bij het initiatief zal StartupDelta ook gaan samenwerken met enkele bestaande startup hubs. Enkele van deze startup hubs zijn de High Tech Campus in Eindhoven en het Kennispark Twente. Door al deze partijen bij elkaar te brengen, wordt ook een hoop kennis samengebracht die waardevol is om startups te laten groeien. Het initiatief wordt daarom gesteund door het ministerie van Economische Zaken.

Schermafbeelding 2015-02-11 om 14.54.35

StartupDelta zal zich gaan vestigen op het het historische marineterrein op Kattenburg, een eiland aan het Oosterdok in Amsterdam. Er is bewust gekozen voor Amsterdam, vanwege het innovatieve karakter van de stad en de goede bereikbaarheid.

De rol van Kroes

Afgelopen januari is Kroes begonnen aan haar nieuwe functie bij StartupDelta. Zij zal zich voornamelijk belasten met de leiding van het initiatief en het initiatief gaan aanjagen. Door haar jarenlange ervaring en haar grote netwerk zal zij zich daarnaast bezig houden met het aantrekken van nieuwe organisaties die het initiatief gaan ondersteunen. Kroes is als het ware het ‘uithangbord’ van van StartupDelta.

neelie kroes

Kroes is zeer uitgesproken waar de financiering van de startups vandaan moet komen. Zo zegt zij tegen het FD dat verzekeraars en pensioenfondsen moeten investeren in ‘durfkapitalen’ waarmee startups gefinancierd kunnen worden. Het grootste probleem voor startups is de financiering, zo weet Kroes als geen ander. Amsterdam biedt alle ingrediënten, maar zonder geld komen startups niet naar Nederland.

Op dit moment is het erg lastig om kapitaal te vinden waarmee startups gefinancierd kunnen worden. De grootste reden hiervoor is de angst dat het kapitaal verloren gaat.

Nederland beschikt over een enorm pensioenvermogen. Als pensioenfondsen zouden beggen in durfkapitaal kunnen startups worden gefinancierd. Ik wil onderzoeken wat hiertoe de mogelijkheden zijn.

Overigens heeft Kroes niet laten weten hoe zij aan het kapitaal denkt te komen. Ze geeft zelf aan dat zij hier niet veel over kan zeggen aangezien ze alle partijen nodig heeft en geen onrust wilt zaaien.

constantijn van oranje nassau

Prins Constantijn van Oranje-Nassau

In het kielzog van Kroes heeft ook Prins Constantijn van Oranje-Nassau zich aangesloten bij het initiatief. Zo is hij onder meer ambassadeur van StartupDelta en spreekt hij over de mogelijkheden van startups.

Constantijn van Oranje-Nassau zal namens StartupDelta het eerste NRC Live event openen dat plaatsvindt op 5 maart aanstaande. Names het initiatief zal hij tijdens het event ook spreken over de ontwikkeling van startups en hoe de internationale groei tot stand kan komen.

Wil je aanwezig zijn tijdens het NRC Live event, dan kun je hier tickets bestellen. Voor meer informatie kun je terecht op de website van het NRC Live event.