Europese landen benaderen Britse startups voor verhuizing na #brexit

Voor bedrijven die het Verenigd Koninkrijk zitten en internationaal opereren zijn er onzekere tijden aangebroken. De grote banken bereiden verhuisscenario’s voor en ook techbedrijven kunnen in de problemen komen, maar vergeet ook de situatie van startups niet. Londen is één van de startupsteden van de EU. Door de brexit kan het lastiger worden om aan investeringen te komen, vervallen Europese regelingen, wordt het lastiger om personeel aan te nemen uit het buitenland en ook opereren in andere landen van de EU wordt minder gemakkelijk.

Veel startups zullen dan ook nadenken over wat ze doen. Wachten ze af en gaan ze enkele jaren tegemoet waarin ze in een onzekere situatie zitten of verhuizen ze? Diverse Europese landen en steden proberen de jonge bedrijven te helpen bij hun beslissing. Zo werd TransferWise, een bedrijf dat een dienst aanbiedt om dure wisselkosten te omzeilen, al benaderd door vertegenwoordigers uit Ierland en Zwitserland. Dat laat de CEO op Twitter weten.

De oprichter van de geldwisselstartup komt uit Estland, maar woont in Londen. De vraag is of hij daar straks mag blijven. Ook is TransferWise een financiële instelling en maakt het gebruik van een regeling waardoor je als bedrijf je financiële diensten mag aanbieden in alle EU-landen als je een vestiging hebt in één van de landen van de EU. Desondanks wil TransferWise niet weg en blijft het bedrag in de UK zitten als dat ook maar enigszins kan, schrijft de oprichter in een blogpost.

Anderen startups maken wel concrete plannen om zich in een ander land te gaan vestigen, schrijft Business Insider. De vraag is of dit ook leidt tot een exodus. De kans is groot dat verhuizen op korte termijn meer gedoe met zich meebrengt dan in onzekerheid afwachten op wat er komen gaat. De Britse regering zal er in ieder geval alles aan doen om te zorgen dat bedrijven (en dus ook startups) ook in een zelfstandig Verenigd Koninkrijk kunnen overleven.