Numrush

Stephen Hawking waarschuwt: ‘Kunstmatige intelligentie kan ons allemaal uitroeien’

Kunstmatige intelligentie kan ons, als we niet oppassen, als ras vervangen. En als die technologie dat niet doet, dan zullen we er zelf wel voor zorgen dat er een einde komt aan de mensheid. Dat is in het kort wat de Britse natuurkundige Stephen Hawking tegen The Times heeft gezegd. Maar er is volgens de wetenschapper gelukkig nog hoop, want Hawking is toch optimistisch over de toekomst.

Daarvoor moet de mensheid eerst een aantal belangrijke punten overwinnen. “Sinds de beschaving begonnen is, is agressie nuttig geweest doordat je er makkelijk door kon overleven”, zegt de wetenschapper. “Het zit in onze genen door de Darwinistische evolutie.”

Maar hij denkt dat de snelle ontwikkeling van nieuwe technologie zo snel gaat, dat deze soms ongecontroleerde agressie leidt tot een oorlog met nucleaire of biologische wapens die ons uit zal roeien. “We moeten dit geërfd instinct door onze logica en rede controleren.”

Optimist

We moeten die bedreigingen sneller identificeren, voordat we er geen controle meer over hebben. - Stephan HawkingAls we uiteindelijk zelf niet zorgen voor het uitroeien van de mensheid, denkt hij dat robots dat in de toekomst wel zouden kunnen doen. Hawking maakt zich daarbij zorgen over de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. “We moeten die bedreigingen sneller identificeren, voordat we er geen controle meer over hebben.” Een oplossing zou volgens daarbij een soort wereldregering kunnen zijn, die alles onder controle houdt – maar ook daar zitten nadelen aan: dat zou een soort tirannie kunnen worden.

Hawking ziet zelf in dat dit allemaal als doemdenken klinkt, maar zegt een optimist te zijn; de wetenschapper denkt dat de mensheid deze problemen met de juiste instelling kan overwinnen.

Het is niet de eerste keer dat Hawking zijn zorgen over de toekomst van de mensheid uit en hij is ook zeker niet de enige die de bedreigingen van kunstmatige intelligentie ziet.

Elon Musk is “bang dat we als huisdier eindigen”

Ook Elon Musk – de topman van Tesla en SpaceX – waarschuwde vorige maand voor een tijdperk van kunstmatige intelligentie, waarin de mens irrelevant kan worden. Eerder zei hij al dat kunstmatige intelligentie de grootste bedreiging voor de mensheid is en richtte hij een organisatie op die het zorgen dat kunstmatige intelligente de mensheid helpt, en niet beschadigd.

Vorige maand sprak Musk op een conferentie in Dubai over mogelijkheden om als mens bij te blijven bij nieuwe technologische ontwikkelingen. Hij voorziet een “nauwere samenwerking tussen biologische en digitale intelligentie”. Musk denkt dat we een soort computernetwerk in ons hoofd aan kunnen brengen, waardoor we sneller kunnen denken – hierdoor wordt de mens een soort cyborg.

Dit lost mogelijk “het probleem van nutteloosheid op”. Volgens de entrepreneur moet het menselijk brein evolueren om in de toekomst bij te blijven en niet vervangen te worden door robots, als dat niet lukt, komen we veel lager op de ladder te staan: “We zouden als een soort huisdier zijn. Als een huiskat.”