Technologische ontwikkelingen op medisch gebied gaan hard. Iedere dag is er wel weer een nieuwe innovatie of technologie die de gezondheidszorg moet verbeteren. Vandaag is er wel een heel spectaculaire innovatie: een stoel die dokters kan vervangen.
Het Japanse elektronica bedrijf Sharp heeft een stoel ontwikkeld die alle testen kan doen die een huisarts normaal gesproken uitvoert. De stoel zit volgepakt met sensoren en kan onder andere de bloeddruk meten, de hartslag, temperatuur, lichaamsbeweging en andere vitale functies.
Alle data wordt opgeslagen in een database. De arts kan deze data vervolgens in zijn of haar praktijk inzien. Mocht er iets aan de hand zijn of mochten de waarden opeens veranderen, dan kan de arts dit direct zien en contact opnemen met de patiënt via videochat, wat ook mogelijk is in de stoel.
Sharp ziet in dat een dergelijke stoel bij niemand in huis gaat passen en dat het ook niet betaalbaar is voor een persoon of gezien. Ze willen vooral een apparaat ontwikkelen wat alle data in één keer kan verzamelen. Mokoto Nakamura, ontwerper van de stoel, zegt tegen PFSK:
“ When we talked to people, they often said that measuring each health indicator separately is time-consuming and bothersome. If possible, people want to obtain all their health data in one go. Our idea is that people could check their health data regularly, in places they often visit, and consult a physician promptly if there’s any change.”
Hoewel de stoelen voorlopig nog niet in de praktijk te vinden zullen zijn, is het een interessante denkrichting van de Japanners. Door verschillende meetapparatuur te verwerken in één geheel, is het niet alleen voor de patiënten veel gemakkelijk om een compleet overzicht van alle data te krijgen, maar met name ook voor dokters. Ook zijn er met dit soort apparaten minder bezoekjes aan de huisarts nodig, waardoor kosten aanzienlijk omlaag kunnen.