Stokke Steps: Ergonomische kinderstoel groeit mee van baby tot kleuter

Jonge ouders zien zichzelf vaak overrompeld door de hoeveelheid spullen die voor hun eerstgeborene moet worden aangeschaft: Van kinderstoel tot autozitje, van wieg tot kinderwagen. Maar ook in de babyproducten worden steeds meer mashups gemaakt, waardoor meerdere functionaliteiten in één product kunnen worden gecombineerd.

Het Noorse bedrijf Stokke, dat bekend werd om zijn multi-inzetbare Tripp Trapp stoel, bracht onlangs een nieuw ontwerp op de markt dat meegaat van pasgeborene tot kleuter. De Stokke Steps doet zowel dienst als wipstoeltje voor de allerkleinste baby’s die nog niet eens kunnen zitten, als dat het een volwaardige kinderstoel voor peuters, en uiteindelijk zelfs kleuters kan zijn.

stokke-steps Schermafbeelding 2014-02-10 om 19.10.56

De Stokke Steps is een idee van een Oslo’s ontwerpbureau, Permafrost, dat voor de ontwikkeling van de stoel een samenwerking aanging met Stokke. De grote uitdaging van het idee zat hem in het toevoegen van de vering die voor een wipstoel zo kenmerkend is. Daarvoor moesten er veren geplaatst worden zodat een baby zichzelf net als in wippertje in slaap kan wiegen.

Schermafbeelding 2014-02-10 om 19.10.32

Omdat de stoel uit allemaal losse onderdelen bestaat die voor elke situatie apart aan te passen zijn, moest de opbouw van de stoel ook goed doordacht worden: De gebruiker moet het meubel makkelijk op allerlei manieren kunnen aanpassen. Daarvoor werden speciale knoppen en sleuven ontwikkeld, waardoor de stoel makkelijk in en uit elkaar te schuiven valt en vast te zetten is.

De Stokke Steps is vanaf mei in Nederland verkrijgbaar, de basisstoel gaat €182 kosten, de wipstoel €169. Uitbreidingselementen zijn los verkrijgbaar.