‘Samsung wil activiteiten op smartphones gaan delen met ontwikkelaars van apps’

Volgens de laatste geruchten uit Zuid-Korea werkt Samsung aan een nieuw platform dat ontwikkelaars inzicht geeft in de activiteiten die gebruikers uitvoeren op en met hun mobiele telefoon. Met ‘Context’ zouden programmeurs inzicht krijgen in getypte teksten, welke apps er veel gebruikt worden en de data die sensoren verzamelen.

Met deze functionaliteiten zou Samsung een behoorlijk stap verder gaan dan de services die Apple en Google nu zelf binnen hun hardware danwel besturingsysteem aanbieden. Beide reuzen bieden ontwikkelaars inzicht in de sensorische data. In het geval van Apple via een speciale M7-chip in de iPhone 5s, terwijl Google een speciaal protocol in Android heeft gebouwd.

Volgens bronnen van The Information wil het Koreaanse merk dus een stap verder gaan, door naast sensorische data (voor bijvoorbeeld activity tracking of GPS-locatie) uit te breiden met inzicht in de meest gebruikte apps en welke toetsen er ingedrukt worden. Zo zou een video app je dus direct je nieuwe video’s uit je favoriete categorie kunnen voorschotelen.

Overigens is het nog de vraag of de dienst ooit echt beschikbaar zal worden. Binnen Samsung is er nog veel onenigheid over de meerwaarde van zo’n dienst, terwijl men zich ook kan voorstellen dat er met een schuin oog wordt gekeken naar de mogelijke storm van kritiek zo’n service zou kunnen opleveren.

The Information meldt verder nog dat Samsung ook bij Google al bot heeft gevangen omtrent het idee. Volgens bronnen van het weblog zou Google in een meeting met Samsung duidelijk hebben gemaakt dat er een limiet zit op het maatwerk dat men mag inbouwen in Android. Saillant detail is dat deze meeting de dag voor de verkoop van Motorola zou hebben plaatsgevonden.

Eind deze maand zal Samsung een aantal nieuw onthullingen doen tijdens hun Unpacked-event. Waarschijnlijk zullen we dan nog niets zien of horen van deze nieuwe dienst.