Herbeleef je Strava ritten in Google Earth

Herbeleef de steile klimmetjes van afgelopen zomer in Google Earth. Door je Strava rit te bekijken in Google Earth krijg je een driedimensionaal beeld van je rit. Met name voor trainingen in de bergen is dit interessant. Niet alleen in data (snelheid, hellingspercentage en hartslag) maar ook in beeld kun je zien waar die venijnige steile klim zit. Ik zette mijn beklimming van de Passo Sella over van Strava naar Google Earth. De schaduw van het Sella plateau waar ik langs reed lijkt behoorlijk realistisch!

Zelf ben ik een groot fan van Strava. In mijn beleving is het momenteel het beste platform om je ritten, hardlooptrainingen en wandelingen in bij te houden. De weergave van de rit in Google Maps vind ik niet altijd even sprekend genoeg. Google Earth biedt meer diepte en daarmee een hele levendige weergave.

Strava rit exporteren

De eerste stap is om je rit in Strava te exporteren naar een GPX bestand en dit bestand op te slaan. Open daarna Google Earth en kies onder ‘Bestand’ voor ‘Openen’. In eerste instantie wil Google Earth dat je KML of KMZ bestanden opent. Kies voor ‘Alle bestanden’ en zoek naar het GPX bestand dat je hebt opgeslagen.

Vogelvlucht

Je rit opent zich in Google Earth onder ‘Tijdelijke plaatsen’. In het scherm aan de rechterkant verschijnt de rit op de kaart in Google Earth. Je kan met de pijlen een meer drie dimensionaal beeld krijgen van je rit. Het is alsof je als een vogel over je rit vliegt. Linksboven kun je de tijd doorspoelen om te zien waar je wanneer aan het fietsen was.

Mijn rit in Strava. Route, snelheid, stijgingspercentage en hartslag. Onderin het hoogteprofiel van de rit

Mijn rit in Strava. Route, snelheid, stijgingspercentage en hoogte. Onderin het hoogteprofiel van de rit

Waar had ik het moeilijk?

Klik met je rechtermuisknop op de rit en kies ‘Hoogteprofiel weergeven’. Net als in Strava kun je zien wat het hoogteprofiel, je snelheid en hartslag op een bepaalde plek was. De toegevoegde waarde van Google Earth is dat je meer levendig het landschap voor je kan halen. “Oh ja, bij die bocht bij de dennenbomen zag ik de top in de verte liggen. Toen kreeg ik weer de moed om te versnellen”!