Streamingdiensten zorgen in VS voor 75 procent van de omzet van muziekindustrie

75 procent van de omzet van de Amerikaanse muziekindustrie kwam in het eerste halfjaar van 2018 uit streamingdiensten als Spotify en Apple Music. Dat blijkt uit cijfers van de Recording Industry Association of America (RIAA). De totale omzet steeg met 10 procent ten opzichte van een jaar eerder naar 4,6 miljard dollar.

Die stijging is echter slechts de helft van de stijging tussen de eerste helften van 2016 en 2017. Daarmee stijgt de omzet dus minder snel. En ook de omzet uit streamingdiensten stijgt minder snel, namelijk met 28 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Toch melden meer mensen zich aan voor betaalde streamingdiensten. De abonnementen stegen met ongeveer een miljoen per maand.

CD-verkopen

Digitale downloads waren goed voor slechts 12 procent van de gehele omzet, 19 procent minder dan in 2017. De CD-verkoop zag een daling van zelfs 41 procent in omzet. Ter vergelijking: in de eerste helft van 2017 daalden de CD-verkopen met slechts 3 procent ten opzichte van een jaar eerder. De omzet uit de verkopen van LP’s steeg echter met 13 procent.