Studentenrace voor zelfrijdende auto’s volgende week in Eindhoven

Innovatieve racecompetities voor studenten zijn niks nieuws. Zo heb je natuurlijk de World Solar Challenge voor zonneauto’s en de Formula E voor elektrische raceauto’s. Maar ook op het gebied van autonoom rijden is er zo’n wedstrijd: de Grand Cooperative Driving Challenge. De tweede editie daarvan vindt op 28 en 29 mei plaats in Nederland, om precies te zijn op de A270 bij Eindhoven.

De race is onderdeel van i-GAME, een Europees onderzoeksproject naar auto’s die zelfstandig kunnen rijden en kunnen communiceren en samenwerken met elkaar. In de race staat de communicatie met andere auto’s en sensoren in de weg dan ook centraal. Er doen tien teams mee uit allerlei Europese landen: Zweden, Spanje, Frankrijk, Duitsland, Letland en Nederland. Het Nederlandse team bestaat uit studenten van de TU/e en hogeschool Fontys uit Eindhoven.

“Met het i-GAME event en de GCDC 2016 wordt een belangrijke stap gezet in de coöperatieve automatisering van voertuigen en het versnellen van de implementatie hiervan. Met als onderliggend doel de verkeersveiligheid te vergroten, de doorstroming te verbeteren en brandstofkosten en emissies te verminderen”, laat de organisatie weten.

Het gaat er bij de race dan ook niet om wie de snelste is. De deelnemers worden beoordeeld op teamwork, onderlinge communicatie en de prestaties in de verschillende scenario’s, schrijft Studio 040.