Support your locals: zo koop je boeken bij je lokale boekhandel

boekhandel

Helaas: tijdens de lockdown van nu zijn ook alle boekenwinkels gesloten. Dat is niet alleen slecht nieuws voor boekenfans, maar ook voor de winkels zelf. Door een gebrek aan omzet kunnen ze immers zomaar omvallen, met het risico dat je straks nergens meer naar een fysieke boekhandel kunt. En dat terwijl je ze heel gemakkelijk kunt helpen: koop je boeken bij hen, in plaats van bij Bol.com of Amazon! Maar dan moet je wel weten hoe je bij jouw lokale boekhandel uitkomt.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om je favoriete boekenwinkel te steunen. Want zelfs nu de fysieke winkels dicht zijn, biedt het internet tal van opties.

Libris

Eén van de opties is om te bestellen via Libris.nl. Libris is een samenwerking van zelfstandige boekhandels en daarmee een goed alternatief voor Bol.com en Amazon. Via de website kun je namelijk tal van boeken vinden, bestellen en thuis laten bezorgen. De omzet gaat vervolgens naar een aangesloten boekhandel naar keuze. Je kunt dus zelf kiezen of je het geld naar de boekhandel om de hoek wil laten gaan, of naar dat ene zaakje verderop dat het geld nóg harder nodig heeft.

De bezorging van je bestelling kan vervolgens zowel door Libris als door je boekhandel gedaan worden. Boeken kun je ook laten inpakken als cadeautje, mocht je iets voor een kennis willen kopen.

Bazarow

Misschien ken je de naam nog wel: Bookaroo. In 2019 begon deze website, in de hoop een goed alternatief te bieden voor Bol.com. Het idee was hetzelfde als bij Libris: je bestelt je boeken online en de opbrengst gaat naar de lokale boekhandel naar keuze.

Helaas heeft Bookaroo het niet overleeft, maar het concept is er nog wel. Bookaroo is namelijk samengegaan met Barazow, wat ook een goeie plek is om een boek te kopen. Deze website geeft namelijk op drie manieren terug aan de boekensector. Allereerst gaat 50 procent van de netto opbrengst van ieder fysiek boek dat 17,50 euro of meer kost terug de sector in. Nederlandstalige schrijvers krijgen daarbij een extra deel van de opbrengst per boek.

Daarnaast wordt altijd de standaard inkoopkorting op boeken gerespecteerd, zodat uitgeverijen niet hoeven te stunten met hoge kortingen. Op die manier wordt de uitgeverij sterker, en krijgt iedereen die aan een boek werkt meer geld binnen voor zijn werk. En tot slot is Barazow dus samengegaan met Bookaroo. De website doet er dan ook alles aan om boekhandels te steunen, en werkt nu ook aan een plan om de uitlevering van boeken via de boekhandels te doen.

De site van je eigen boekhandel

Natuurlijk bestaat ook altijd nog de eenvoudige optie om boeken te bestellen via de site van de boekhandel zelf. Veel boekwinkels hebben tegenwoordig een eigen website waar je boeken kunt vinden, bestellen en laten bezorgen.

Daarentegen zijn er ook boekwinkels die geen website hebben. Maar niet getreurd: de meeste winkels staan te trappelen om je bestelling aan te nemen. Je kunt een winkel dus ook even bellen of mailen om te vragen of ze een boek hebben en of je die dan kunt bestellen. De kans is groot dat ze hem met veel liefde en plezier bij je komen brengen!

Foto: Shutterstock.com