WandaVision: Dit zijn alle easter eggs uit de eerste twee afleveringen

WandaVision

We moesten er lang op wachten, maar eindelijk is het zo ver: de nieuwe Marvel-serie WandaVision, is op Disney+ geland! Niet alleen blijkt de serie vol te zitten met komische, verwarrende en lieve momenten, maar er zitten ook behoorlijk wat easter eggs in. Heb je er een aantal gemist? Geen zorgen! Wij zetten de easter eggs uit de eerste twee afleveringen voor je op een rij.

Heb je de eerste twee afleveringen van WandaVision nog niet gezien? Dan wil je nu stoppen met lezen! Hieronder volgen namelijk spoilers voor die afleveringen!

Spoiler Alert

Referenties naar sitcoms

Om maar met de meest opvallende easter egg te beginnen: deze serie zit vol met referenties naar sitcoms van vroeger. De keuken lijkt bijvoorbeeld vrij veel op die uit The Dick Van Dyke Show uit de jaren ’60. En ook Vision die over een stoel springt om een deur te openen, is een verwijzing naar die serie. De kleding van Wanda verwijst juist weer naar Mary Tyler Moore, een legendarische huisvrouw die broeken droeg.

De openingsmuziek van de eerste aflevering lijkt op die van The Donna Reed Show, waarin Reed werd neergezet als de perfecte huisvrouw. En ook het moment waarop Wanda vraagt of Vision het ‘ultieme ontbijt’ met pannenkoeken, eieren, koffie en sap wil, verwijst naar Donna Reed. De eerste twee afleveringen hebben verder referenties naar Bewitched – waarin een heks samenwoont met haar ‘normale’ man – en I Love Lucy.

WandaVision

De reclames

Nog een opvallende easter egg zijn de reclames. In de eerste aflevering zien we een reclame langskomen voor een toaster van Stark Industries. Niet alleen kennen we de naam van de fabrikant – het bedrijf van Howard en Tony Stark, oftewel Iron Man – maar de toaster maakt ook wel een heel bekend geluidje.

De zogeheten Toast Mate 2000 klinkt namelijk een beetje als een bom als je hem aanzet. En laten wij nou net weten dat Wanda’s ouders overleden zijn door een explosief van Stark. Wanda en haar broer Pietro lagen daarna twee dagen onder het puin te kijken naar een niet-ontplofte bom van Stark Industries. Uiteindelijk werden ze gered, maar de kans is groot dat Wanda nu geen groot fan is van de toaster van Star Industries.

De tweede aflevering van WandaVision had overigens ook een opvallende advertentie. Nu zagen we een horloge met het merk Strucker en Hydra. Hydra kennen we als de terreurorganisatie uit Captain America, en Strucker is de slechte wetenschapper die Wanda haar krachten heeft gegeven. In Age of Ultron is Strucker bovendien degene die Wanda en haar broer opzet tegen de Avengers.

Bordjes in de supermarkt

In de opening van de tweede aflevering zien we bordjes van een supermarkt, en ook die vertellen ons veel. Zo zien we een advertentie voor Bova Milk, wat een referentie is naar de stripboeken. Hiermee wordt namelijk gehint naar de gemuteerde koe die de verloskundige was bij de geboorte van Wanda.

Daarnaast is er een referentie naar ‘Aunty A’s Kitty Litter’. Dat is een interessante, omdat er behoorlijk wat speculatie is dat de bemoeizuchtige buurvrouw Agnes eigenlijk Agatha Harkness is. Agatha is een krachtige tovenaar die een grote rol speelde in het leven van Wanda in de stripboeken. Diverse andere karakters uit de stripboeken noemen haar ‘Aunty Agatha’, en ze heeft een zwarte kat genaamd Ebony.

House of M

Nog weer een andere verwijzing naar de stripboeken is de wijnfles uit de eerste aflevering van WandaVision. Tijdens het diner met de baas van Vision en zijn vrouw wordt er wijn geserveerd. Op het label van de wijn staat ‘Maison du Mépris’, oftewel ‘House of Contempt’ of ‘House of Misery’. Meest belangrijk is echter dat er een grote M op de fles staat, waardoor het waarschijnlijk een verwijzing is naar House of M.

House of M is een verhaallijn uit de stripboeken waarin Wanda per ongeluk een aantal van haar mede-Avengers heeft vermoord, waaronder Vision. Wanda dealt echter niet echt met deze gebeurtenissen, maar overtuigt zichzelf ervan dat ze een tweeling heeft gekregen met Vision. Als ze ontdekt dat haar baby’s niet echt zijn, besluit ze haar krachten te gebruiken om de hele wereld te laten denken dat ze in een ander universum leven waarin haar baby’s wél echt zijn.

Neem dat verhaal en leg de eerste twee afleveringen van de nieuwe serie ernaast, en we zien wat overeenkomsten. Ook nu heeft Wanda Vision vermoord – in de hoop te voorkomen dat Thanos de Mind Stone in Vision’s hoofd kreeg – en rouwt ze om zijn dood. In de tweede aflevering blijkt ze zelfs zwanger te zijn! Eén van de theorieën rondom de serie is dan ook dat Wanda haar krachten gebruikt om een neppe wereld op te zetten waarin Vision nog wel leeft. De wijnfles kan daar een hint naar zijn.

Vliegtuigjes en SWORD

Dat de wereld waarin Wanda leeft niet echt is, blijkt ook uit andere hints. We zien bijvoorbeeld een kleurrijke helikopter verschijnen in de zwart-wit wereld, met daarop het SWORD-logo. SWORD is zeer waarschijnlijk de nieuwe versie van SHIELD, dat opgeheven werd nadat Hydra binnen wist te dringen.

Aan het einde van de tweede aflevering zien we ditzelfde logo nog een keer op een kostuum van een bijenhouder. Dat kostuum wordt gedragen door een man die uit een put in de weg klimt. Wanda ziet hem en reageert met ‘nee’, waarop ze de tijd terugdraait naar het moment dat ze ontdekt dat ze zwanger is (al even zelfs).

Daarnaast horen we in de tweede aflevering een liedje op de radio: ‘Help Me Rhonda’. Dat liedje klinkt verdacht veel als ‘Help Me Wanda’, wat op zichzelf al een hint is dat deze wereld niet echt is. Maar wie goed luistert, ontdekt dat de stem op de radio die van Agent Jimmy Woo uit Ant-Man and the Wasp is. Jimmy Woo moest er in die film voor zorgen dat Ant-Man in zijn huis bleef. Mogelijk probeert hij nu Wanda te bereiken.

Van zwart-wit naar kleur

Een laatste easter egg vinden we aan het einde van de tweede aflevering van WandaVision. Op dat moment verandert de wereld van zwart-wit naar kleur. Maar die verandering vindt voornamelijk plaats met een rode kleur. En laat dat nou ook net de kleur zijn die we associëren met de magie van Wanda. Opnieuw een hint dat deze wereld door Wanda aangestuurd wordt, dus!

WandaVision

Foto: Marvel/Disney+

Foto’s: Marvel/Disney+