Lampix: Een lamp die digitale informatie toevoegt aan de echte wereld

Lampix wil de wereld van augmented reality volledig veranderen. Hoe? Met een lamp! Deze lamp laat je namelijk alles vanaf je smartphone of computer projecteren op een gladde ondergrond, maar je kunt er ook direct mee interacteren. Het is eigenlijk een beamer met touch-mogelijkheden verwerkt in een lamp.

Lampix wil daarmee eigenlijk iedere ondergrond slim maken. Via een wifi-verbinding verstuur je beelden naar de lamp, die vervolgens op bijvoorbeeld je tafel verschijnen. In het systeem zit echter ook een 8-megapixel-camera die objecten en lichaamsonderdelen kan herkennen. Daardoor kun je ook interacteren met het beeld.

Toepassingen

De lamp laat je bijvoorbeeld een papier kopiëren en het direct naar een printer sturen of naar je mailen. Er zijn echter ook spelletjes beschikbaar, bijvoorbeeld Tower Defence van Nespresso. Bij dit spel gebruik je de cupjes van het koffiemerk als torens, waarmee je schiet op digitale blokjes.

Natuurlijk is de lamp ook handig bij bijvoorbeeld presentaties. Je ontwerpen kun je zo overal tonen en je kunt zelfs direct aanpassingen maken. Dat scheelt je een hoop tijd. Verder kun je de lamp gebruiken om onder meer recepten op je aanrecht te tonen als je kookt of om je agenda te tonen.

In dat opzicht doet Lampix denken aan Beam. Een Nederlandse startup die op de IFA vorig jaar hun beamerlamp toonde. Beam heeft echter niet de touch-mogelijkheden die Lampix wel heeft.

De Lampix moet eind dit jaar beschikbaar worden voor ongeveer 300 dollar. Voor het zover doen ze echter vandaag mee aan de SXSW Accelerator Pitch in Austin, Texas.