De tofste gadget van deze IFA: Beam verandert een lamp in een beamer

Beam

Lampen die je via je smartphone kunt bedienen kennen we inmiddels een paar jaar. Compacte beamers kennen we ook. Maar tot nu toe was er niemand bedacht dat het wel eens heel handig zou kunnen zijn om die twee te combineren. Tenminste: totdat een groep Nederlandse ondernemers Beam bedacht.

Beam is een compacte beamer die je in standaard fitting kunt draaien. Je kunt hem gewoon als lamp gebruiken, maar via de bijbehorende app tover je hem om in een beamer. Je kunt op die manier bijvoorbeeld foto’s op je tabel projecteren of een film op het plafond. Er zit een speaker in, zodat ook het afspelen van geluid geen probleem is. Omdat hij draait op Android kun je er bijvoorbeeld Netflix op YouTube op kijken, maar hij ondersteunt ook Apple’s Airplay. Het aansturen gaat via de bijbehorende app.

Het toffe is dat de makers hem programmeerbaar hebben gemaakt. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat hij ’s ochtends standaard het weer toont op je keukentafel. Wil je iemand die jarig is verrassen, dan kun je een video afspelen zodra hij of zij thuiskomt. En zo zijn de mogelijkheden eindeloos.

Beam

Specificaties en beschikbaarheid

Beam bevat een LED-projector met een resolutie 854 x 480. Full-HD of zelfs 4K-beelden kun je er dus niet mee kijken, maar dat mag de pret eigenlijk niet drukken. De mogelijkheden van de Beam maken namelijk een heleboel goed. En, ook niet onbelangrijk, je hoeft je geen zorgen te maken dat je de lamp moet vervangen, zoals bij ouderwetse beamers het geval is. Hij gaat namelijk 10.000 uur mee!

Het idee van de bedenkers van Beam is werkelijkheid geworden dankzij Kickstarter. Begin 2015 haalden ze geld op voor hun idee via een crowdfundingcampagne. Toen kon je nog twijfelen over hoe haalbaar het uiteindelijk zou zijn. Inmiddels is Beam gewoon te koop en staan ze er mee op de IFA in Berlijn. Het apparaat kost je 499 euro. Da’s heel veel geld voor een lamp, maar een prima prijs voor een beamer met ingebouwde computer. De makers hebben ook een bijbehorende armatuur ontworpen, die kost je 169 euro.

Beam

Beam

Beam