Synaptics bouwt gezichtsherkenning in vingerafdrukscanner

Op vrijwel alle nieuwere smartphones vinden we tegenwoordig vingerafdrukscanners. Een stuk veiliger dan een gemiddeld patroon dat je invoert om je telefoon mee te ontgrendelen, maar nog steeds niet 100 procent veilig. Maar wat als je gezichtsherkenning aan deze techniek kunt toevoegen? Exact dat heeft het sensorbedrijf Synaptics gedaan, zo kondigde de organisatie aan op de CES in Las Vegas.

De zogenaamde multi-factor fusion engine van Synaptics laat je gebruikmaken van ofwel gezichtsherkenning of vingerafdrukken om in te loggen. Deze kun je afzonderlijk van elkaar gebruiken, maar ook in combinatie om je beveiliging nog beter te maken.

Waarom niet eerder?

Het lijkt wat vreemd dat de techniek nog niet bestond. In diverse films zien we de combinatie immers al, maar in het echte leven nog niet. Reden hiervoor is dat veel scanners voor vingerafdrukken extra hardware hebben om ervoor te zorgen dat een afdruk geaccepteerd of geweigerd kan worden, zonder dat de rest van het apparaat bij de scan kan komen.

Het proces is namelijk zwaar voor de processor en het gaat bovendien om gevoelige data. Voordeel is dat je apparaat minder snel gehackt wordt, nadeel is dat het moeilijker is om andere biometrische gegevens toe te voegen. En dat betekent dus dat gezichtsherkenning toevoegen ook ingewikkeld is.

Synaptics heeft er echter voor gezorgd dat de sensor voor vingerafdrukken ook gezichtsherkenning kan verwerken, en integreert met de ingebouwde camera van het apparaat. Het resultaat voor ons? Een veiligere login. Zoals gezegd zijn vingerafdrukscanners inmiddels een standaard op veel smartphones, maar een combinatie met gezichtsherkenning kan dus goed de volgende stap zijn. Het is alleen nog de vraag wanneer we de techniek ook in een telefoon gaan zien.