Synthetische hoorn moet bedreigde neushoorns redden

Neushoorns worden al jaren met uitsterven bedreigd en daar lijkt voorlopig geen verandering in te komen. De hoorns van de dieren zijn namelijk enorm gewild onder illegale jagers, die er grof geld aan verdienen.

De Amerikaanse startup Pembient denkt de oplossing voor het probleem te hebben. Zij willen de Chinese markt gaan veroveren met synthetische hoorns, die zo uit de 3D-printer rollen. Het bedrijf gebruikt DNA van echte neushoorns en keratine om een poeder te maken dat gebruikt kan worden in de printers. Zo ontstaan de synthetische hoorns, die op genetisch gebied niet te onderscheiden zijn van het echte materiaal.

CEO Matthew Markus is van plan zijn hoorns veel goedkoper te maken dan de echte hoorns, zodat de illegale jagers geen kans meer maken. “Wij kunnen een hoorn maken die puurder is dan die van een wild dier”, aldus Markus tegenover Digital Journal. “Dat is in onze ogen de enige manier om de vraag naar de echte hoorns omlaag te krijgen.”

Daar is niet iedereen het mee eens. De International Rhino Foundation verwacht namelijk niet dat de plannen van Pembient goed uit zullen pakken, zo laat CEO Susie Ellis weten. “Je kunt synthetische hoorns wel verkopen, maar dat verandert de vraag naar de echte hoorns absoluut niet. Sterker nog: het zou zomaar kunnen dat de vraag alleen maar groeit.”