T-Mobile moet stoppen met Datavrije Muziek, maar stapt naar de rechter en gaat door

T-Mobile moet van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) stoppen met het aanbieden van Datavrije Muziek, maar het bedrijf blijft de dienst gewoon aanbieden. De provider biedt klanten de mogelijkheid om muziek te luisteren zonder dat het internetdata kost. Volgens de ACM is deze dienst in strijd met de netneutraliteit.

T-Mobile kondigde zijn dienst in oktober aan, één dag voordat de Eerste Kamer instemde met strengere netneutraliteit. De Autoriteit Consument en Markt liet op diezelfde dag al weten de zaak te gaan onderzoeken. Volgens de autoriteit is het uitzonderen van datalimieten voor sommige diensten niet toegestaan.

Zero rating

Met de instemming van de Eerste Kamer in oktober werd het zogenaamde zero rating in Nederland daadwerkelijk verboden. Dat houdt in dat providers geen onderscheid mogen maken tussen verschillende soorten internetverkeer. De provider negeert dat volgens de ACM omdat bepaalde muziekdiensten geen MB’s uit de bundel verbruiken. Zero rating is ook van toepassing als een deel van het dataverkeer gratis wordt doorgegeven. De Nederlandse regels zijn strenger dan de Europese.

T-Mobile stelt dat het bedrijf de regels niet overtreedt en geen onderscheid maakt tussen internetverkeer. Elke muziekdienst mag zich namelijk bij de provider melden, redeneert het bedrijf. T-Mobile zegt muziekstreamingsdiensten op geen enkele manier van elkaar te onderscheiden. Momenteel zijn negentien muziekdiensten bij de provider aangesloten.

Rechter

De Autoriteit Consument en Markt dreigt nu met een boete van 50.000 euro per dag, met een maximum van een half miljoen euro, als T-Mobile geen gehoor geeft aan de oproep.

T-Mobile zegt in een verklaring tot de hoogste rechter te willen gaan om zijn dienst te blijven aanbieden. De rechter moet nu beoordelen of de Nederlandse wet in strijd is met de Europese regels. Zolang de zaak loopt hoeft de provider niet te stoppen met de dienst. Dat kan maanden tot zelfs jaren duren.