Taylor Swift is na drie jaar afwezigheid weer terug bij Spotify

Taylor Swift is weer te beluisteren via streamingsdienst Spotify. Vanaf vandaag is de artiest weer te beluisteren op alle streamingsdiensten, met als officiële reden dat haar album 1989 tien miljoen keer verkocht is. Vlak nadat dat album in 2014 uitkwam, stapte Taylor Swift uit de muziekdienst Spotify. Ze vond dat ze er te weinig geld voor kreeg.

Spotify heeft zowel een gratis als betaalde versie. Volgens Swift doet een gratis versie geen recht aan de beloning die een artiest zou moeten ontvangen voor haar werk. Haar principiële standpunt is dat gebruikers zouden moeten betalen voor muziek. Wat de exacte reden is dat de artiest nu toch weer te vinden is op de gratis streamingsdienst, is niet bekend. Naast Spotify keert Swift ook terug naar de muziekdiensten Amazon, Tidal en Pandora.

Apple Music

Het album 1989 was al wel te beluisteren via Apple Music, de streamingsdienst die Apple in 2015 lanceerde. Dat zou eerst niet het geval zijn, omdat Apple artiesten niet wilde betalen in de gratis proefperiode voor gebruikers. Na een open brief van Taylor Swift besloot het techbedrijf om artiesten alsnog een vergoeding te geven voor streams in die periode.

De stap van Taylor Swift om muziek op alle platformen beschikbaar te maken, betekent dat er een eind komt aan de exclusiviteit van Apple Music rondom de zangeres.