‘CEO van Uber gaf medewerkers advies over seks op bedrijfsfeest’

Travis Kalanick, de CEO van Uber, gaf zijn medewerkers in 2013 per e-mail advies over seks op een bedrijfsfeest. Dat schrijft Recode, dat de betreffende e-mail op zijn website heeft gepubliceerd. Het gaat om een feest dat in Miami werd georganiseerd vanwege de uitrol van het taxibedrijf naar zijn vijftigste stad.

In de e-mail adviseert Kalanick dat medewerkers geen seks moeten hebben met andere collega’s “tenzij a) je die persoon daarom gevraagd hebt en deze persoon nadrukkelijk reageerde met “JA! Ik wil seks met je” EN b) jullie twee (of meer) geen gezagsverhouding hebben.”

De richtlijn was onderdeel van een lijst van acties die het personeel tijdens het feest beter achterwege kan laten. Naast de seksregels gaf Kalanick zijn personeel nog meer advies mee. Zo was het verboden om drugs te gebruiken, maar ook om ‘grote vaten van het dak te gooien’, blijkbaar vanwege eerder misdragingen. Verder attendeerde de CEO zijn personeel op een boete van 200 dollar voor kotsen op de feestlocatie.

Verlegenheid

Bronnen van Recode zeggen dat Kalanick het advies kreeg om de mail niet te versturen vanwege de jolige toon. De publicatie door Recode brengt het bedrijf opnieuw in de verlegenheid. De ene na de andere medewerker stapt op bij het bedrijf, onder meer vanwege immoreel gedrag en seksisme.

Bij Uber wordt momenteel onderzoek gedaan naar seksisme op de werkvloer. Twee advocatenkantoren onderzoeken of de betreffende e-mail van Kalanick mogelijk heeft bijgedragen aan ongepast gedrag bij het bedrijf.