De Europese netneutraliteitsregels zijn een doorn in het oog van veel telecomproviders. Het beperkt ze in de mogelijkheden om extra geld te vragen voor bepaalde internetdiensten of deze juist voordeliger aan te bieden. Iets wat in de ogen van de providers juist nodig is om te overleven nu ze hun geld vooral moeten verdienen met datadiensten. Daarmee is het veel lastiger geld verdienen dan bijvoorbeeld vroeger met SMS, waarop de marges gigantisch waren. Om zwakkere netneutraliteit af te dwingen dreigen de providers nu om de ontwikkeling van 5G te vertragen.
De Financial Times [€] kreeg een document in handen waarin 17 Europese providers zeggen dat ze in 2020 in elk land in minstens één stad een 5G-netwerk draaiend hebben. Maar dat gaat alleen door als in ruil daarvoor de netneutraliteit wordt afgezwakt. Onder meer BT, Deutsche Telekom, Telecom Italia en Vodafone hebben het manifest ondertekend.
De providers schrijven letterlijk:
De telecomindustrie waarschuwt dat de huidige regels voor netneutraliteit zorgen voor serieuze onzekerheden over het terugverdienen van de investeringen in 5G. Investeringen zullen daarom waarschijnlijk vertraging oplopen tenzij de toezichthouders een positieve houding aannemen tegenover innovatie en zich daaraan houden.
In de lobby van de telecomproviders wordt vaker geroepen dat netneutraliteit innovatie tegenhoudt, maar volgens voorstanders is dat een onzinargument. Sterker nog: zij zeggen dat het bevoordelen of benadelen van bepaalde internetdiensten juist innovatie remt, omdat het het vrije internet bedreigd.
Skype en WhatsApp
In het manifest vragen de telecomproviders ook om een gelijk speelveld te creëren tussen providers en bedrijven die communicatiediensten aanbieden zoals Skype en WhatsApp. Ze vinden dat er sprake is van oneerlijke concurrentie door die diensten, omdat zij aan veel minder regels zijn gebonden dan providers.
Een jaar over vijf geleden hebben Nederlandse telecomproviders al plannen gelanceerd om een WhatsApp-belasting in te voeren, waarbij ze kosten gingen heffen over het gebruik van WhatsApp op hun netwerk. In Nederland hebben die plannen de discussie over netneutraliteit destijds aangezwengeld, waarmee het voor de providers een averechts effect had.